Ucraina şi-a suspendat temporar livrările de electricitate către Republica Moldova şi Belarus

Ucraina a oprit exporturile de energie electrică spre Republica Moldova şi Belarus, din cauza unui deficit energetic intern, a anunţat marţi serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Energiei, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

325 afișări
Imaginea articolului Ucraina şi-a suspendat temporar livrările de electricitate către Republica Moldova şi Belarus

Ucraina şi-a suspendat temporar livrările de electricitate către Republica Moldova şi Belarus (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Cu scopul de a menţine un regim echilibrat între volumele energetice consumate şi generate în cadrul Sistemului Energetic Unificat al Ucrainei şi pentru a evita să fie privaţi de electricitate consumatorii, Ministerul ucrainean al Energiei suspendă temporar exporturile de electricitate către (Republica) Moldova şi Belarus", anunţă ministerul într-un comunicat.

Exporturile către Republica Moldova au fost deja reduse cu 50% în septembrie 2014.

Anterior, fostul ministru ucrainean al Energiei Iuri Prodan a declarat că suspendarea livrărilor energetice către Republica Moldova riscă să priveze integral de electricitate regiunea ucraineană Odesa, sistemele lor energetice fiind interconectate.

Belarusul a reacţionat anunţând că nu intenţionează să efectueze achiziţii de energie din Ucraina în 2015.

Înainte de conflictul armat dintre forţele naţionale ucrainene şi separatişti proruşi în regiunea Donbas (est), Ucraina era în măsură să-şi asigure nevoile în cărbune cu ajutorul propriilor resurse. Ostilităţile din estul ţării au avariat atât peste 50% dintre minele de cărbune situate în zonă, cât şi căile feroviare necesare trimiterii combustibilului către centrale termice, care produc 40% din electricitatea consumată pe plan intern.

Guvernul ucrainean a încheiat recent un acord cu grupul britanic Steel Mont Trading în vederea livrării unui milion de tone de cărbune provenind din Africa de Sud, dintre care 250.000 de tone au fost livrate deja. Însă, după deschiderea unei anchete pentru delapidare de fonduri publice, de către parchetul ucrainean, din cauza preţului mare al cărbunelui sud-african, societatea a luat decizia de a-şi limita livrările la 500.000 de tone, volumul maxim prevăzut de contract.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici