UE ar putea avea o creştere economică de 3,3% în 2022, cu o inflaţie de 9,3% şi de 8,5% în zona euro

Uniunea Europeană ar putea înregistra o creştere economică de 3,3% în 2022, iar rata anuală a inflaţiei probabil va fi de 9,3% ca medie la nivelul tuturor statelor UE şi de 8,5% în zona euro, urmând ca inflaţia să încetinească în 2023, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

191 afișări
Imaginea articolului UE ar putea avea o creştere economică de 3,3% în 2022, cu o inflaţie de 9,3% şi de 8,5% în zona euro

"PIB-ul real în Uniunea Europeană a surprins cu o creştere în prima jumătate a anului 2022, în contextul în care consumatorii au reluat cheltuielile în mod viguros, mai ales în sectorul serviciilor, după relaxarea restricţiilor COVID-19. Expansiunea economică a continuat în trimestrul al treilea, deşi într-un ritm considerabil mai slab", anunţă Comisia Europeană, în "Prognoza economică de toamnă", postată pe site-ul oficial şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

"Pe fondul incertitudinii în creştere, presiunile mari asupra preţurilor la energie, erodarea puterii de cumpărare a familiilor, mediul extern mai slab şi condiţiile financiare mai stricte urmează să încline Uniunea Europeană spre recesiune în ultimul trimestru din 2022. Cu toate acestea, impulsul puternic din 2021 şi creşterea economică puternică din prima jumătate a anului ar urma să conducă la creşterea valorii PIB-ului real în 2022 la 3,3% în Uniunea Europeană (3,2% în zona euro), cu mult faţă de proiecţiile de 2,7% din Prognoza interimară din vară", precizează Comisia Europeană.

Media inflaţiei ar urma să fie de 9,3% la nivelul Uniunii Europene şi de 8,5% în zona euro. Inflaţia ar urma să scadă în 2023, urmând să fie de 7,0% la nivelul Uniunii Europene şi de 6,1% în zona euro. În 2024, inflaţia la nivelul UE ar putea scădea la 3,0%, iar în zona euro la 2,6%, potrivit estimărilor actuale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici