UE ar putea interzice publicarea de ratinguri pentru ţările care primesc sprijin financiar

Comisarul european pentru Piaţa Internă, Michel Barnier, a propus ca Uniunea Europeană (UE) să poată interzice publicarea de ratinguri pentru ţările sprijinite prin programe financiare, a declarat joi o sursă apropiată situaţiei.

106 afișări
Imaginea articolului UE ar putea interzice publicarea de ratinguri pentru ţările care primesc sprijin financiar

UE ar putea interzice publicarea de ratinguri pentru ţările care primesc sprijin financiar (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Propunerea lui Barnier, responsabil cu reglementarea la nivel comunitar, are nevoie atât de acordul statelor membre, cât şi de cel al Parlamentului European pentru a intra în vigoare.

O astfel de măsură ar fi controversată, notează Reuters, iar analişti din sectorul financiar au avertizat că impunerea de restricţii dure agenţiilor de rating poate submina eforturile de restabilire a încrederii investitorilor în zona euro.

Planul, prezentat într-un proiect de legislaţie europeană, face parte dintr-o reformă mai amplă a reglementărilor care reglează acivitatea agenţiilor de rating. Retrogradările succesive ale unor state din zona euro au exacerbat criza datoriilor suverane, pe care liderii europeni încearcă să o rezolve.

"Aceasta este una dintre opţiunile luate în calcul pentru ţările aflate în programe financiare", a spus sursa citată.

Proiectul legislativ prevede ca agenţiilor de rating să le poată fi interzis să publice opinii referitoare la ţări precum Irlanda sau Grecia, care primesc ajutor financiar de urgenţă de la UE şi FMI. Propunerea urmează să fie prezentată în următoarele săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici