UE respinge planurile Sofiei de redeschidere a reactoarelor nucleare de la Kozlodui

Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, a respins planurile Sofiei de redeschidere a două reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui, a relatat joi agenţia oficială BTA, citată de site-ul Novinite.com

1 afișare
Imaginea articolului UE respinge planurile Sofiei de redeschidere a reactoarelor nucleare de la Kozlodui

UE respinge planurile Sofiei de redeschidere a reactoarelor nucleare de la Kozlodui

Premierul bulgar Serghei Stanişev declarase miercuri că Guvernul de la Sofia face lobby pentru redeschiderea reactoarelor trei şi patru cu capacitatea de 440 de megawaţi fiecare pe care le-a închis cu câteva ore înainte de aderarea la UE la 1 ianuarie 2007.

În ceea ce priveşte Comisia Europeană, decizia este finală, a declarat Piebalgs, citat de BTA.

Executivul european ar putea decide redeschiderea celor două reactoare doar în condiţiile unei crize energetice la nivel regional, dar Bruxelles-ul dispune de soluţii de rezervă pentru o astfel de criză.

Stanişev a declarat că Bulgaria ar putea închiria cele două reactoare celor două companii străine interesate de operarea celor două unităţi, British Nuclear Fuels plc (BNFL) şi Atomic Energy of Canada Limited (AECL) care vor ajuta Sofia să facă lobby pentru redeschiderea lor.

Sofia apreciază că pagubele înregistrate după închiderea celor două reactoare se ridică la 2,5 miliarde de euro şi susţine că unităţile respective nu prezintă nici un pericol, punct de vedere care nu este împărtăşit de UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici