UE şi SUA denunţă utilizarea de către Rusia a gazelor naturale ca "armă politică" împotriva Ucrainei

Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au denunţat miercuri utilizarea energiei ca "armă politică sau instrument de agresiune" şi au avertizat Rusia cu privire la consecinţe economice ale unei politici menite să destabilizeze Ucraina.

432 afișări
Imaginea articolului UE şi SUA denunţă utilizarea de către Rusia a gazelor naturale ca "armă politică" împotriva Ucrainei

UE şi SUA denunţă utilizarea de către Rusia a gazelor naturale ca "armă politică" împotriva Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nicio ţară nu ar trebui să utilizeze energia pentru a se opune aspiraţiilor popoarelor (...). Nu putem permite ca ea să fie folosită ca armă politică sau instrument de agresiune", a declarat secretarul american John Kerry într-un "Consiliu al energiei UE-SUA" la care a participat şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton.

Ruşii joacă un "joc periculos" cu gazele naturale, deoarece "arma se va întoarce împotriva lor" şi vor "suporta consecinţele", a declarat pentru AFP o sursă apropiată de reuniune, subliniind importanţa veniturilor obţinute de către Moscova din vânzarea gazelor naturale şi petrolului.

Întâlnirea lui Kerry cu Ashton, la care au asistat comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger şi adjunctul secretarului american pentru Energie Daniel Poneman, au fost consacrate mijloacelor de a ajuta imediat Ucraina şi acţiunilor care este necesar să fie întreprinse cu scopul întreruperii dependenţei europenilor de Rusia.

Dificultăţile actuale "subliniază necesitatea asigurării securităţii energetice nu doar a Ucrainei, ci şi a Europei", a insistat Kerry.

"Nu există riscul întreruperii, imediat, a aprovizionării via Ucraina, însă problema riscă să devină mai acută în câteva luni", potrivit unei surse europene implicate în discuţii.

Ucraina consumă aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Ea produce 20 de miliarde şi cumpără restul de 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale de la Rusia. De asemenea, reţeaua sa de gazoducte asigură tranzitul a 65 dintre cele 133 de miliarde de metri cubi de gaze naturale achiziţionate de state UE, potrivit unor date ale Comisiei Europene (CE) aferente anului 2013.

"Problema este că, în prezent, ucrainenii nu mai sunt în măsură să cumpere şi recurg la stocuri, cu riscul de a provoca explozia instalaţiilor lor, care sunt foarte îmbătrânite", îşi exprimă îngrijorarea europenii.

Diversificarea surselor

Decizia Gazprom de a creşte începând de marţi preţul plătit de Ucraina - de la 270 la 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale - sporeşte dificultăţile ţării. "Gazprom are o abordare politică în privinţa preţurilor şi vizează să destabilizeze Kievul", a acuzat un oficial european.

Companiile ucraineană Naftogaz şi rusă Gazprom urmează să negocieze o înţelegere care să permită Ucrainei să plătească o datorie de 1,71 miliarde dolari. "Nici nu se pune problema ca noi să scriem un cec pentru Gazprom", a declarat pentru AFP un oficial european.

Europenii urmează să depună eforturi în vederea "diversificării surselor de energie", unei mai bune utilizări a terminalelor pentru gaze lichefiate şi finalizării interconectării reţelelor, în 2016.

Achiziţiile lor de la Rusia le acoperă 25% din nevoi, iar factura totală este în valoare de 35 de miliarde de euro, adică aproximativ trei miliarde de euro pe lună.

"Europenii nu vor putea să înlocuiască aceste livrări de pe o zi pe alta, dar pot, imediat, să se îndrepte către ceilalţi furnizori tradiţionali ai lor", a declarat o sursă europeană.

Potrivit unor proiecţii, la care AFP a avut acces, ei ar putea să cumpere 20 de miliarde de metri cubi suplimentari de la Norvegia, adică 119,5 în loc de 99,5 miliarde de metri cubi în prezent, şi şapte miliarde de metri cubi în plus de la Algeria, adică 32,7 miliarde de metri cubi faţă de 25,5 în prezent.

Ei ar putea, de asemenea, să-şi crească achiziţiile de gaze naturale lichefiate de la 47,5 miliarde la 87,5 miliarde de metri cubi, însă acest tip de gaze este mult mai scump.

Decizia Statelor Unite de a introduce pe piaţă cantităţi enorme de gaze de şist ar urma să contribuie la scăderea preţului gazelor naturale lichefiate şi la intrarea acestora în concurenţă directă cu gazele naturale ruseşti, a subliniat o sursă europeană.

Volumele scoase pe piaţă, în prezent, de către Statele Unite "sunt echivalente cu jumătate din fluxul de gaze provenind din Rusia", a declarat un oficial american de rang înalt, subliniind că exporturile americane către UE ar putea începe încă din 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici