UE speră să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti prin cooptarea Iranului la Coridorul Sudic

Uniunea Europeană speră să îşi reducă dependenţa de importurile de gaze din Rusia cu ajutorul aşa-numitului Coridor Sudic, o posibilă alăturare a Iranului la proiect după ridicarea sanţiunilor impuse de ţările din Vest fiind aşteptată să contribuie semnificativ la creşterea livrărilor către Europa.

326 afișări
Imaginea articolului UE speră să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti prin cooptarea Iranului la Coridorul Sudic

UE speră să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti prin cooptarea Iranului la Coridorul Sudic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Coridorul Sudic, o iniţiativă a Comisiei Europene pentru importul gazelor naturale din Azerbaijan şi ţările învecinate, inclusiv Iran, către sudul Europei, va deveni operaţional cel mai probabil în 2019 şi va avea o capacitate iniţială de 10 miliarde metri cubi pe an.

Livrările de gaze naturale din Iran, ţară care pare a fi aproape de a ajunge la un acord cu Occidentul pentru ridicarea sancţiunilor economice impuse din cauza programului nuclear al Teheranului, ar creşte capacitatea proiectului la 40 miliarde metri cubi pe an, a declarat un oficial UE pentru AFP.

Analiştii sunt de părere că Europa şi Iranul au interese comune în privinţa gazelor naturale, dar intrarea Iranului în Coridorul Sudic depinde de ridicarea sancţiunilor impuse Teheranului.

"Evident, este o alternativă viabilă, dar Europa trebuie să fie atentă şi să nu parieze toţi banii pe Iran", a spus Judy Dempsey, analist al Carnegie Europe.

Statele Unite, Iranul şi alte cinci mari puteri (Rusia, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania) au stabilit pentru 30 iunie termenul-limită în vederea ajungerii la un acord prin care Occidentul să ridice sancţiunile în schimbul unor restricţionări ale programului nuclear iranian.

Uniunea Europeană încearcă să găsească noi furnizori de gaze naturale, în condiţiile în care tensiunile dintre Rusia şi Ucraina ameninţă să întrerupă livrările către statele membre.

Blocul comunitar importă mai mult de jumătate din gazele necesare pentru consum, la costuri anuale de circa 400 miliarde de euro. În 2014, aproape o treime din gazele naturale importate de UE au provenit din Rusia, iar jumătate din această cantitate a fost livrată prin conductele ce traversează Ucraina.

Directorul general al Grazprom a declarat recent că tranzitul de gaze prin Ucraina ar putea fi sistat din 2019, când se estimează că va deveni funcţional gazoductul Turkish Stream, un proiect lansat recent care este menit să înlocuiască conducta South Stream.

Rusia a abandonat la începutul anului construcţia South Stream, din cauza divergenţelor cu Comisia Europeană. În schimb, Rusia vrea să redirecţioneze conducta prin Turcia, redenumind proiectul Turkish Stream.

Principala problemă a UE în legătură cu noul proiect este că va trebui să suporte costurile legate de conectarea la gazoductul din Turcia şi să construiască infrastructura necesară conectării.

Autorităţile de la Moscova s-au declarat convinse că proiectul Coridorului Sudic nu este viabil din cauza unei cantităţi de gaze insuficiente, în timp ce oficialii UE cred că Turkish Stream nu va fi construit.

Printre statele care şi-au arătat disponibilitatea de a sprijini proiectul Coridorului Sudic se numără şi România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici