UE stabileşte reguli mai stricte privind confiscarea bunurilor obţinute din infracţiuni

Uniunea Europeană a ajuns marţi la un acord asupra unor reguli pentru a face mai eficiente îngheţarea şi confiscarea bunurilor obţinute din infracţiuni. Regulile vor spori şi capacitatea ţărilor UE de a identifica activele persoanelor din Rusia sau Belarus care fac obiectul unor sancţiuni.

179 afișări
Imaginea articolului UE stabileşte reguli mai stricte privind confiscarea bunurilor obţinute din infracţiuni

UE stabileşte reguli mai stricte privind confiscarea bunurilor obţinute din infracţiuni

Negociatorii Parlamentului European şi ai guvernelor UE au ajuns la un acord cu privire la normele minime din uniune privind urmărirea, identificarea, îngheţarea, confiscarea şi gestionarea bunurilor obţinute din infracţiuni, potrivit Reuters

Normele vor garanta că bunurile pot fi îngheţate rapid şi vor lărgi sfera infracţiunilor acoperite de legislaţia UE pentru a include traficul de persoane, de droguri şi de arme de foc. De asemenea, normele stabilesc măsuri drastice în cazurile în care o terţă persoană ajută la sustragerea de la confiscarea bunurilor.

Persoanele şi societăţile care profită de pe urma eludării sancţiunilor îşi vor vedea veniturile confiscate într-un mod similar celui privind cartelurile de droguri. Noua lege, care ar putea intra în vigoare anul viitor, mai vizează confiscarea averilor care nu pot fi justificate şi încearcă să acorde prioritate restituirii şi despăgubirilor pentru victimele infracţiunilor.

La realizarea normelor se lucrează din 2022. Atunci, Comisia Europeană a transmis că infracţionalitatea organizată este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii europene. Potrivit datelor Europol, bandele criminale au venituri estimate la cel puţin 139 de miliarde de euro pe an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici