UGIR vrea să blocheze bugetul pe 2010

Uniunea Generală a Industriaşilor din România - UGIR 1903 avertizează Guvernul şi Parlamentul că va acţiona sub toate formele legale pentru a bloca aprobarea bugetului pentru 2010 dacă autorităţile nu se vor consulta anterior cu patronatele şi sindicatele.

8 afișări
Imaginea articolului UGIR vrea să blocheze bugetul pe 2010

Preşedintele UGIR 1903 Cezar Corâci (Imagine: Mediafax Foto)

"Dacă bugetul României nu va fi discutat în avans cu cu partenerii sociali, vom face tot ce putem din punct de vedere legal pentru a-l stopa. În momenul de faţă nu este o viziune clară a bugetului şi în nici un caz nu reflectă cerinţele economiei", a declarat preşedintele UGIR 1903 Cezar Corâci.

El a arătat că din datele prezentate de Ministerului Finanţelor, cheltuielile publice pentru anul viitor indică o indexare cu rata inflaţiei faţă de nivelul estimat pentru 2009.

"UGIR -1903 constată că în datele cadru ale proiecţiei bugetare pe anul 2010 există abordări contradictorii care pun sub semnul întrebării construcţia schiţei de buget şi nu reflectă măsuri hotărâte de reducere a cheltuielilor publice şi de stimulare a investiţiilor şi a mediului economic, ceea ce va conduce la agravarea crizei economice şi sociale, la depăşirea chiar şi a deficitului de peste 8,5%, la creşterea alarmantă a şomajului cu consecinţe greu de precizat pentru economia româneascp şi cetăţenii României", informează UGIR-1903.

Reprezentanţii patronatelor s-au întâlnit marţi cu reprezentanţii delegaţiei FMI în cadrul vizitei pentru a doua revizuire a acordului, care se va încheia pe 9 noiembrie.

"Problemele bugetare ale României sunt bine cunoscute de membri delegaţiei, inclusiv privind plăţile întârziate şi amânate pentru anul 2010 de diverse autorităţi centrale şi locale. Aceştia au constatat lipsa dialogului social în România ca mecanism de consultare ce patronatele şi sindicatele, fapt care lasă decizia doar la nivel politic. În opinia membrilor misiunii economice, aplicarea unor politici şi măsuri economice corecte în România în perioada următoare este chiar mai importantă decât aderarea la spaţiul euro", potrivit UGIR-1903.

Parlamentul a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care solicită Guvernului să transmită proiectul privind bugetul pe 2010 şi declaraţia privind respectarea angajamentelor faţă de FMI.

Ministrul interimar al Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a avertizat pe membrii Guvernului că trebuie găsită o altă formulă de promovare a bugetului pentru 2010 decât cea propusă de Parlament, deoarece legea bugetului ar putea fi contestată ulterior la Curtea Constituţională, dacă se acceptă soluţia Legislativului.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Ghroghe Gherghina a declarat la jumătatea lunii octombrie pentru MEDIAFAX că bugetul consolidat pentru 2010 va fi construit pe venituri totale de 166,709 miliarde lei (31,75% din PIB) şi cheltuieli de 197,904 miliarde lei (37,68% din PIB), cu un deficit bugetar de 5,9%.

El a menţionat atunci că Produsul Intern Brut estimat pentru anul viitor este de 525,1 miliarde de lei, în creştere în termeni reali cu 0,5%. Pentru 2010, Finanţele iau în calcul un curs mediu de 4,2 lei/euro şi o inflaţie de 3,7%.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici