Un acord între Gazprom şi furnizorii de gaze din Asia Centrală dă o nouă lovitură Nabucco

Gazprom, KazMunaiGas, Uzbekneft şi Turkmengaz au convenit, în această săptămână, ca, din 2009, preţul plătit de grupul rus pentru gazele cumpărate din Asia Centrală să fie la nivelul celor europene, iar acordul, care evocă imaginea unui OPEC al gazelor, ar putea fi o lovitură de graţie dată Nabucco.

13 afișări
Imaginea articolului Un acord între Gazprom şi furnizorii de gaze din Asia Centrală dă o nouă lovitură Nabucco

Un acord între Gazprom şi furnizorii de gaze din Asia Centrală dă o nouă lovitură Nabucco

Detaliile acordului, respectiv formula de stabilire a preţului gazelor, urmează să fie stabilite în urma unor negocieri, relatează agenţia RIA Novosti.

Preţul ar putea fi de 200-230 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, în funcţie de locul unde va avea loc transferul către Gazprom. În cazul Slovaciei şi României, preţul este de circa 330 de dolari pentru o mie de metri cubi.

La începutul anului, analiştii anticipau că preţul plătit de consumatorii europeni pentru gaze va ajunge în 2009 la 360 de dolari pentru o mie de metri cubi, dar estimarea a fost revizuită semnificativ, la 380 de dolari pentru 2008, fiind posibil să ajungă chiar la 400 de dolari până la sfârşitul acestui an.

Numeroşi analişti au avertizat că preţul ar putea fi şi mai mare, având în vedere avansul rapid al cotaţiei petrolului.

Decizia Gazprom de a accepta termenii producătorilor din Asia Centrală va da lovitura de graţie proiectului de construcţie a gazoductului Nabucco, promovat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care ar urma să transporte gaze turkmene către Europa, tranzitând Azerbaijanul, Turcia şi regiunea balcanică, se mai arată în articol.

Furnizorii din Asia Centrală pot fi înlocuiţi numai de Iran, soluţie care nu ar fi corectă din punct de vedere politic, având în vedere conflictul autorităţilor iraniene cu statele occidentale pe tema activităţilor de îmbogăţire a uraniului.

Nabucco, a cărui construcţie va costa circa cinci miliarde de euro, va avea o capacitate anuală de transport de 30 de miliarde de metri cubi de gaze.

Aducerea preţurilor la nivel european va consolida proiectul Rusiei şi al producătorilor din regiune pentru construirea unui gazoduct propriu în zona caspică.

Prelungirea unei conducte deja existente va suplimenta livrările turkmene şi kazace de gaze cu câte zece miliarde de metri cubi şi demonstrează, în opinia analiştilor, cooperarea mai strânsă dintre producătorii de gaze ex-sovietici.

Schimbările evocă crearea unui cartel similar Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol, în special în contextul în care anunţul celor patru companii a fost făcut cu asentimentul Kremlinului, potrivit presei.

Rusia promovează de mult timp formarea unei asociaţii a producătorilor de gaze din fosta Uniune Sovietică, după modelul OPEC, iar adoptarea unui preţ european al gazelor va contribui la îmbunătăţirea cooperării între aceştia.

Astfel, în pofida eforturilor consumatorilor occidentali de gaze, cele patru state din Comunitatea Statelor Independente au adoptat o strategie comună pe pieţele externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici