Un fost ministru de Finanţe acuză Puterea: Minciuna şi manipularea cifrelor bugetare, metoda de a ascunde proasta guvernare

Minciuna şi manipularea cifrelor bugetare sunt ultimele metode ale PSD-PNL de a ascunde proasta guvernare, afirmă fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţeanu (PMP).

Urmărește
328 afișări
Imaginea articolului Un fost ministru de Finanţe acuză Puterea: Minciuna şi manipularea cifrelor bugetare, metoda de a ascunde proasta guvernare

Un fost ministru de Finanţe acuză Puterea: Minciuna şi manipularea cifrelor bugetare, metoda de a ascunde proasta guvernare

„Minciuna şi manipularea cifrelor bugetare - ultimele metode ale PSD-PNL de a ascunde proasta guvernare. PMP solicită coaliţiei PSD-PNL să nu mai sacrifice mediul de afaceri şi puterea de cumpărare a românilor pentru a-şi favoriza clientela politică în contextul campaniei electorale. Reprezentanţii PMP atrag atenţia asupra tentativelor coaliţiei PSD-PNL de a prezenta într-o lumină pozitivă rezultatele guvernării, în pofida dificultăţilor economice resimţite de majoritatea românilor şi de numeroase firme cu capital autohton. Aceştia susţin că românii o duc bine, însă România continuă să înregistreze una dintre cele mai ridicate rate ale inflaţiei din Uniunea Europeană”, potrivit unui comunicat de presă.

PMP arată că, în ciuda unei scăderi nesemnificative a preţurilor la alimente în ultima perioadă, acestea rămân la un nivel dublu faţă de acum doi ani.

„PSD-PNL afirmă că încasările bugetare au crescut semnificativ datorită creşterii economice şi reducerii evaziunii fiscale, însă aceste încasări sunt sub nivelul estimat în bugetul pentru 2024. Creşterea încasărilor provine în principal din majorarea TVA şi accizelor, anularea facilităţilor fiscale şi majorarea preţurilor din cauza inflaţiei, măsuri care au dus la scăderea puterii de cumpărare a românilor şi la falimentul multor firme autohtone”, se arată în comunicat.

„PSD-PNL justifică deficitul bugetar de 3,6% din PIB înregistrat în primele şase luni ale anului prin investiţiile efectuate de Guvernul Ciolacu. Cu toate acestea, execuţia bugetară arată că nu s-a înregistrat o creştere semnificativă a investiţiilor publice faţă de estimările iniţiale. În primele şase luni, investiţiile publice au fost de 45 miliarde lei, reprezentând doar 37% din estimările de 120 miliarde lei pentru întregul an. De asemenea, o parte din aceste investiţii au fost finanţate din fonduri europene nerambursabile, în valoare de 17 miliarde lei, care nu influenţează direct deficitul bugetar. Creşterea deficitului bugetar pe primul semestru al anului la 3,6% din PIB, cu riscul unui deficit de 8% pe întregul an, se datorează majorării cheltuielilor cu personalul cu 23,1% şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii cu 24,1%, faţă de 10% estimat în buget”, transmite Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe.

Guvernarea PSD-PNL a generat până în aprilie 2024, precizează comunicatul, împrumuturi de 270 miliarde lei, în timp ce 9,6 miliarde euro din PNRR stau neutilizate în depozitele BNR de doi ani. În perioada 2020-2021, datoria publică a crescut cu 206 miliarde lei, în contextul în care economia României a fost închisă pentru mai mult de trei luni.

„Soluţia propusă de PMP este utilizarea eficientă a resurselor bugetare în beneficiul românilor şi al mediului de afaceri”, se menţionează în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ialomiţeanu,
deficit,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici