Un gigant prezent şi în România a pierdut un proces răsunător şi are de plătit 25 de milioane de dolari

Un juriu din New Jersey a decis în unanimitate că rasa a fost un factor cheie în demiterea unui manager Starbucks.

2145 afișări
Imaginea articolului Un gigant prezent şi în România a pierdut un proces răsunător şi are de plătit 25 de milioane de dolari

Un gigant prezent şi în România a pierdut un proces răsunător şi are de plătit 25 de milioane de dolari

Gigantul cafelei a pierdut un caz pentru „discriminare rasială” şi va trebui să plătească 25 de milioane unui manager concediat „pentru că este albă”.

Povestea aminteşte de un capitol negru din istoria mărcii: arestarea, în urmă cu cinci ani, a doi afro-americani, într-unul dintre cluburile restaurantele sale din cartierul Rittenhouse Square din Philadelphia.

Donte Robinson şi Rashon Nelson, ambii în vârstă de 23 de ani la acea vreme, aşteptau un coleg alb pentru o întâlnire de afaceri. Înainte de a comanda, unul dintre ei a întrebat de baie: nu numai că i s-a interzis accesul, dar ambilor li s-a spus să plece. Când au refuzat, un angajat a sunat la poliţie. Arestarea celor doi, surprinsă pe videoclipuri care au devenit virale, a stârnit acuzaţii de rasism, proteste şi ameninţări de boicot. Şi l-a forţat pe CEO-ul companiei să-şi ceară scuze în mod public.

Dar scuzele şi închiderea temporară a 8.000 de locaţii magazine pentru a-i învăţa pe lucrători despre prejudecăţile rasiale nu i-au putut face dreptate lui Shannon Phillips, managerul care a fost concediat la scurt timp după arestarea celor doi tineri. Ea, albă, în calitate de supraveghetoare a o sută de locaţii din regiune, şi-a pierdut locul de muncă, în timp ce managerul locaţiei unde s-a produs accidentul, un afro-american, a ieşit nevătămat.

Phillips a spus că a fost concediată după ce a refuzat un ordin - dat de un superior negru - de suspendare a managerului alb care supraveghea magazinele din Philadelphia, dar nu şi pe cel din Rittenhouse Square.

Aşadar, în 2019, doamna a dat în judecată Starbucks pentru reziliere abuzivă. Potrivit avocaţilor săi, conducerea Starbucks „căuta un ţap ispăşitor” şi pentru a-şi curăţa imaginea.

Juriul din New Jersey a decis în unanimitate, după un proces de şase zile, hotărând că rasa a fost un factor-cheie în demiterea ei, încălcând legile federale şi din New Jersey care interzic discriminarea rasială. Pentru aceasta, Starbucks va trebui să plătească 25 de milioane de dolari penalităţi penale şi 600.000 de dolari daune civile.

Laura Carlin Mattiacci, avocatul fostului manager, s-a declarat „foarte mulţumită” în numele clientului ei. În schimb, purtătoarea de cuvânt Starbucks, Jaci Anderson, a declarat pentru CNN că compania este dezamăgită de hotărâre şi se gândeşte la ce măsuri trebuie luate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici