Un membru al conducerii BCE va demisiona. Euro şi-a accelerat declinul faţă de dolar în urma acestei informaţii

Economistul german Juergen Stark, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), va demisiona, a anunţat, vineri, BCE, confirmând informaţiile furnizate anterior, pentru Reuters, de surse apropiate situaţiei, care motivau decizia lui Stark prin divergenţele privind controversatul program de achiziţie de obligaţiuni al instituţie

233 afișări
Imaginea articolului Un membru al conducerii BCE va demisiona. Euro şi-a accelerat declinul faţă de dolar în urma acestei informaţii

Un membru al conducerii BCE va demisiona din cauza programului de achiziţie de obligaţiuni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Juergen Stark, membru în consiliul guvernatorilor şi în consiliul director la BCE, l-a informat astăzi (vineri, n.r.) pe preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, că va demisiona, din motive personale, înainte de încheierea mandatului său la 31 mai 2014", se arată într-un comunicat al BCE.

Stark va rămâne în actualul post până la găsirea unui înlocuitor, proces care, conform procedurilor de numire, s-ar putea încheia până la 31 decembrie.

BCE a reactivat, în august, programul de achiziţii de obligaţiuni, după o pauză de 19 săptămâni, deoarece extinderea crizei datoriilor suverane la Italia şi Spania a cauzat creşterea puternică a costurilor de împrumut pentru cele două state.

Decizia a fost luată în pofida opoziţiei unui grup de patru membri din consiliul guvernatorilor BCE, condus de Stark şi Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank.

Euro şi-a accelerat declinul faţă de dolar în urma acestei informaţii. Moneda europeană s-a depreciat până la 1,378 dolari, minimul de la mijlocul lunii martie, şi a revenit ulterior până la 1,3789 dolari, în scădere cu 0,7% faţă de şedinţa anterioară.

Stark va fi înlocuit în conducerea BCE de un secretar de stat din Ministerul de Finanţe german

Secretarul de stat din Ministerul german de Finanţe Joerg Asmussen îl va înlocui pe Juergen Stark.

Stark ar fi al doilea bancher german care părăseşte BCE în acest an, după retragerea în februarie a lui Axel Weber, membru în conducerea BCE din postura de şef al Bundesbank. Plecarea lui Weber a fost determinată, de asemenea, de opoziţia la programul de achiziţie de obligaţiuni.

Demisia lui Juergen Stark reprezintă o lovitură puternică pentru BCE, instituţie al cărei experimentat preşedinte, Jean-Claude Trichet, urmează să-şi încheie mandatul la finele lunii octombrie. Trichet va fi înclouit de italianul Mario Draghi. Italia se numără printre statele puternic atacate pe pieţele financiare din cauza îndatorării foarte ridicate a statului.

"Este nemaipomenit. Stark avea aceleaşi opinii în privinţa achiziţiilor de obligaţiuni precum Axel Weber şi actualul preşedinte al Bundesbank, Jens Weidmann. Este o poziţie a tuturor germanilor. Este un semn al unor probleme majore în interiorul BCE. Germanii au clar o problemă cu direcţia BCE", a declarat Manfred Neumann, profesor emerit de economie la Universitatea din Bonn.

Economistul german este membru al consiliului guvernatorilor şi consiliului director de la 1 iunie 2006, iar mandatul său urma să se încheie în mai 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici