Ungaria: Băncile care au crescut creditarea după 2009 vor fi scutite de 30% din taxa specială

Guvernul Ungariei intenţionează să scutească băncile de până la 30% din taxa specială impusă instituţiilor financiare, dacă acestea au crescut creditarea după 2009, când s-a declanşat criza financiară în ţară.

68 afișări
Imaginea articolului Ungaria: Băncile care au crescut creditarea după 2009 vor fi scutite de 30% din taxa specială

Ungaria: Băncile care au crescut creditarea după 2009 vor fi scutite de 30% din taxa specială (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)

Anunţul a fost făcut, marţi, de către ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, citat de portfolio.hu. Acesta a subliniat că scutirea de taxă va fi limitată în 2016 la 10 de miliarde de forinţi (32,3 milioane euro).

Această facilitate fiscală s-ar adăuga unei alte reduceri a taxei bancare la care Guvernul s-a angajat în cadrul unui acord convenit cu BERD în luna februarie.

Potrivit Guvernului, băncile ale căror active au crescut în ultimii cinci ani datorită creşterii portofoliilor de împrumuturi nu ar trebui să fie penalizate. Taxa specială se aplică activelor totale ale instituţiilor financiare de la nivelul anului 2009.

Una dintre beneficiarele unei astfel de măsuri ar fi OTP, cea mai mare bancă din Ungaria, la care reducerea taxei speciale cu 30% ar echivala cu economii de 9 miliarde de forinţi (29,1 milioane euro).

Alte bănci ale căror active au crescut din 2009 sunt UniCredit şi Budapest Bank.

Potrivit unui proiect de lege înaintat de Guvern Parlamentului în urma acordului convenit cu BERD în februarie, nivelul maxim al taxei speciale urmează să fie redus în 2016 de la 0,53% la 0,31% şi la 0,21% în 2017 şi 2018. Până în 2019, nivelul taxei speciale ar urma să ajungă la un nivel conform cu normele europene.

O altă schimbare a reglementărilor avută în vedere de autorităţile de la Budapesta este că baza de calcul a taxei speciale va fi nivelul activelor totale de la sfârşitul anului 2014, în loc de activele totale deţinute la sfârşitul anului 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici