Ungaria este gata să ofere concesii în negocierile cu FMI

Membri ai guvernului de la Budapesta au anunţat miercuri că ar putea modera unele dintre politicile intens criticate, pentru a face pe placul creditorilor internaţionali şi a ajunge la un acord care să prevină prăbuşirea forintului şi a obligaţiunilor suverane.

220 afișări
Imaginea articolului Ungaria este gata să ofere concesii în negocierile cu FMI

Ungaria este gata să ofere concesii în negocierile cu FMI (Imagine: Mediafax foto/AFP)

De la venirea la putere în 2010, partidul conservator Fidesz condus de Viktor Orban a înăsprit controlul asupra presei şi Curţii Constituţionale, a naţionalizat fondurile private de pensii şi a desfiinţat o autoritate independentă de supraveghere a bugetului.

Fidesz a intrat în conflict cu FMI şi Comisia Europeană în privinţa unei legi care limitează independenţa băncii centrale, punând în pericol negocierile pentru un nou acord preventiv.

Oficiali ungari de rang înalt au recunoscut miercuri că un acord cu FMI şi CE este urgent necesar şi au semnalat că sunt dispuşi la concesii în privinţa anumitor politici. Ei au spus însă că vor rămâne pe cont propriu dacă nu se va ajunge la un acord.

"Suntem pregătiţi pentru negocieri fără precondiţii, toate problemele pot fi discutate", a declarat ministrul Dezvoltării, Tamas Fellegi, care este şeful delegaţiei ungare în negocierile cu FMI.

Secretarul de stat Gyula Pleschinger, un alt membru al echipei de negociatori, a spus că Ungaria vrea să ajungă la un acord pentru o linie de finanţare cu FMI şi UE, care să acţioneze ca o plasă de siguranţă.

"În condiţiile în care am anunţat că intenţionăm să încheiem un acord cu UE şi FMI, dacă nu vom reuşi acest lucru ar fi un mesaj prost pentru pieţe", a arătat Pleschinger.

Comentariile au avut loc după ce Ungaria a renunţat la o emisiune de obligaţiuni, pentru a doua oară într-o săptămână, din cauza costului prea mare de împrumut.

Forintul a atins un nou minim record, iar preţul asigurării datoriilor ungare a crescut puternic, de când Parlamentul ungar a adoptat săptămâna trecută o lege care îngrădeşte independenţa băncii centrale.

Discuţiile informale cu reprezentanţii FMI şi ai CE au fost întrerupte brusc luna trecută, din cauza neînţelegerilor legate de legislaţia referitoare la banca centrală.

Negocierile oficiale ar trebui reluate în această lună, dar Comisia Europeană nu a confirmat acest lucru.

Ministrul Dezvoltării se va deplasa săptămâna viitoare la Washington pentru discuţii cu oficialii FMI, iar apoi va merge la Bruxelles. El urmează să facă vizite şi în Germania şi Franţa.

Ungaria trebuie să rostogolească în acest an datorii externe de aproape 5 miliarde de euro, pe lângă obligaţiile financiare în forinţi care vor ajunge la maturitate, în condiţiile în care trebuie să înceapă să plătească împrumutul de la UE şi FMI care a salvat ţara de la colaps financiar în 2008.

Forintul s-a depreciat miercuri cu peste 1%, la un minim record de 320,35 unităţi pentru un euro, în timp ce costul asigurării datoriilor pe cinci ani a urcat la un maxim de 6,86%.

Deprecierea forintului afectează populaţia cu credite în valută, în special în franci elveţieni.

Există totodată temeri că problemele din Ungaria s-ar putea extinde şi în alte ţări din regiune, pe fondul crizei datoriilor din zona euro, dar până acum nu au fost semne de contagiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici