Ungaria: FMI nu are niciun cuvânt de spus despre modul în care este atinsă ţinta de deficit

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu are niciun cuvânt de spus în legătură cu modul în care Ungaria atinge obiectivul de deficit bugetar pentru acest an, de 3,8%, a declarat, marţi, premierul ungar Viktor Orban.

72 afișări
Imaginea articolului Ungaria: FMI nu are niciun cuvânt de spus despre modul în care este atinsă ţinta de deficit

Ungaria: FMI nu are niciun cuvânt de spus despre modul în care este atinsă ţinta de deficit (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Ungaria va respecta ţinta de deficit negociată cu Fondul pentru 2010, însă va decide singură modul în care va face acest lucru, a afirmat Orban.

"Există un singur lucru menţionat în acordul Ungariei cu FMI şi anume că trebuie să avem un deficit de 3,8% în acest an. În afara de aceasta, în orice altă privinţă, discuţiile cu FMI nu au niciun impact. Înţelegerea nu prevede modul în care trebuie să atingem acest obiectiv", a spus premierul.

Selecţia şi momentul reformelor sunt responsabilitatea exclusivă a Ungariei, a precizat el.

Pieţele financiare au fost marţi mai liniştite decât luni, însă guvernul nu a reuşit să atragă în cadrul unei vânzări de titluri de trezorerie întreaga sumă popusă. Analiştii consideră că eşecul executivului de a-şi asigura finanţarea necesară indică incertitudinile legate de situaţia fiscală a Ungariei. Forintul s-a stabilizat după ce luni a pierdut 3%.

Totodată, Banca pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a avertizat, marţi, că există riscul extinderii neîncrederii investitorilor la nivelul regiunii, iar premierii Poloniei şi Cehiei au subliniat importanţa disciplinei fiscale.

Stabilitatea fiscală este crucială, a spus premierul ceh, Petr Necas, după o întâlnire cu omologul său ungar, Viktor Orban.

"Stabilizarea fiscală a bugetelor este de importanţă majoră şi mă bucur să aflu că suntem cu toţii conştienţi de această responsabilitate", a declarat el.

Şeful executivului de la Varşovia, Donald Tusk, a îndemnat toate ţările din Europa Centrală să-şi îmbunătăţească performanţele fiscale fără teamă de fluctuaţiile valutare pe termen scurt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici