Ungureanu impune şi noului şef ANAF ţinta de venituri pe două luni, dar şi varianta altui obiectiv

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut noii conduceri a Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) să colecteze venituri la bugetul de stat în echivalentul a 1,5% de PIB în două luni sau să prezinte în interval de o săptămână o altă propunere, dacă apreciază că obiectivul este nerealist.

414 afișări
Imaginea articolului Ungureanu impune şi noului şef ANAF ţinta de venituri pe două luni, dar şi varianta altui obiectiv

Ungureanu impune şi noului şef ANAF ţinta de venituri pe două luni, dar şi varianta altui obiectiv

"Dacă noua conducere consideră că ţinta de 1,5% pentru două luni nu este realistă, are la dispoziţie o săptămână să vină cu propria evaluare legată de ce înseamnă îmbunătăţirea activităţii ANAF", a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, la finalul şedinţei comitetului de combatere a evaziunii fiscale.

El a amintit că un nivel de performanţă identic i-a fos impus şi fostului preşedinte ANAF, Sorin Blejnar, şi că ţinta nu a fost atinsă, dar nici contestată.

"A existat o ţintă pe două luni pe care, în momentul în care a fost propusă, nimeni nu a combătut-o. N-am văzut poziţii critice exprimate public sau exprimate în cadrul şedinţei de data trecută a comitetului de combatere a evaziunii, legate de eventualul nerealism al acestei ţinte. Dimpotrivă, acum vedem că au apărut discuţii legate de faptul că ţinta era total nerealistă", a declarat Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a refuzat să comenteze dacă neîndeplinirea acestei ţinte va duce la revocarea şi a actualului preşedinte ANAF, Şerban Pop.

Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în urma unei discuţii avute, marţi, cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, decizia de eliberare din funcţie fiind semnată de şeful Guvernului.

Conducerea ANAF va fi preluată de către Şerban Pop, fost vicepreşedinte al agenţiei în perioada în care Guvernul era condus de Călin Popescu Tăriceanu şi a fost schimbat prin decizie a premierului Emil Boc, în ianuarie 2009.

În luna februarie, şeful Guvernului a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a două miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.

El a precizat atunci că impunerea unui plafon ridicat de venituri obţinute într-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o "capcană" pentru demiterea şefului ANAF, ci o metodă prin care va fi stabilită eficienţa fiecărei persoane implicate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici