Unii investitori s-ar putea să fi aflat deciziile Fed înainte ca acestea să fie anunţate

Unii investitori s-ar putea să fi aflat în perioada 1997-2013 schimbările în politica Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte ca acestea să fie anunţate şi au profitat prin tranzacţii care speculau informaţiile ce urmau să devină publice.

133 afișări
Imaginea articolului Unii investitori s-ar putea să fi aflat deciziile Fed înainte ca acestea să fie anunţate

Unii investitori s-ar putea să fi aflat deciziile Fed înainte ca acestea să fie anunţate (Imagine: Radu Iordache / Mediafax Foto)

Datele privind tranzacţiile derulate în intervalul analizat arată mişcări de preţ anormal de mari la ordinele de vânzare şi cumpărare pe bursa americană, "semnificative statistic şi în direcţia deciziei" Fed, se arată în studiul realizat de cercătătorii Gennaro Bernile, Jianfeng Hu şi Yuehua Tang de la Universitatea de Management din Singapore, potrivit unui studiu citat de Bloomberg.

Variaţiile de preţ au avut loc în perioada scurtă de timp de la momentul în care jurnaliştii au primit sub embargo comunicatul privind decizia Fed şi până la anunţarea publică a informaţiei.

În zilele în care deciziile conducerii Fed au luat prin surprindere analiştii, calculele simple arată că profiturile obţinute de pe urma accesului mai rapid la informaţie au ajuns până la 256 milioane de dolari.

Fed a înăsprit la sfârşitul lunii octombrie regulile privind difuzarea în regim de embargo a comunicatelor, situaţie care presupune angajamentul celui care îl primeşte să nu distribuie sub nicio formă informaţia până la un termen fixat la care devine publică.

"Regulile mai stricte au fost adoptate pentru a proteja mai bine informaţia împotriva difuzării înainte de termen. Ne revizuim procedurile de control constant şi facem ajustările necesare pentru a rezolva orice problemă", a afirmat un purtător de cuvânt al Fed.

Conform noilor proceduri, jurnaliştii angajaţi ai unor organzaţii media se strâng într-o sală la sediul Fed din Washington, fără să acces la telefoane în perioada de embargo, în timp ce conexiunile calculatoarelor la internet sunt blocate.

Jurnaliştii primesc comunicatul cu deciziile Fed cu 20 de minute înainte de publicare, pentru a avea timp să-şi pregătească ştirile. La expirarea celor 20 de minute, liniile de comunicaţie sunt restabilite, iar jurnaliştii pot transmite articolele către redacţii.

Conform regulamentului anterior, jurnaliştii primeau comunicatul în sala de presă a Departamentului Trezoreriei cu circa 10 minute înainte de publicare. Aceştia se angajau să respecte embargoul, dar conexiunile calculatoarelor nu erau blocate.

Cercetătorii nu au găsit anormalităţi de tranzacţionare în perioadele de embargo pentru jurnalişti impuse în cazul rapoartelor lunare despre inflaţie şi forţa de muncă ale Biroului de Statisitică pentru Piaţa Muncii sau în cazul anunţării datelor despre Produsul Intern Brut de către Biroul de Analiză Economică.

Studiul a analizat tranzacţiile de pe bursa americană din perioada septembrie 1997-iunie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici