Uniunea Europeană analizează modalităţi pentru acceptarea statelor non-euro în uniunea bancară

Statele Uniunii Europene vor analiza zilele următoare un plan care ar permite Băncii Centrale Europene să supravegheze băncile din statele UE aflate în afara zonei euro alături de cele din cadrul uniunii monetare, conform unui document ce stabileşte atribuţiile BCE.

415 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană analizează modalităţi pentru acceptarea statelor non-euro în uniunea bancară

Uniunea Europeană analizează modalităţi pentru acceptarea statelor non-euro în uniunea bancară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Săptămâna trecută, liderii UE au stabilit să creeze un nou sistem de supraveghere încredinţat Băncii Centrale Europene, un prim pas spre configurarea unei uniuni bancare.

Însă planul a stârnit preocupări în unele dintre cele 10 state UE non-euro, care se tem să nu fie afectate de noile prerogative de supraveghere ale BCE.

Pentru ca noul sistem să devină realitate, diplomaţii trebuie să găsească o modalitate de adaptare a sistemului la ţări din afara zonei euro precum Danemarca sau Suedia care ar putea să refuze un astfel de proiect, scrie Chicago Tribune.

În cursul zilei de marţi, oficialii UE au distribuit un document care prevede o modalitate de ieşire din impas prin crearea unui Consiliu de supraveghere în cadrul BCE, o structură care ar avea un rol de monitorizare a împrumuturilor şi în care statele non-euro vor avea drept de vot. "O astfel de structură ar delimita cercul ţărilor non-euro. Este un efort pentru conferirea unui tratament egal", a explicat un oficial european.

Conform proiectului obţinut de agenţia Reuters, oficialii precizează că ultimul cuvânt îl va avea BCE, care totuşi va trebui să argumenteze respingerea unei decizii a Consiliului de supraveghere. "BCE va lua toate deciziile-cheie", a confirmat un oficial UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici