UPDATE: Franklin Templeton va avea un reprezentant în Consiliul de Administraţie al BVB

(modifică titlul şi lead-ul, adaugă informaţii, în paragrafele 5 şi 8 - 14)

14 afișări

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) l-au ales vineri membru în Consiliul de Administraţie pe Grzegorz Konieczny, vicepreşedinte executiv la Franklin Templeton Investments şi manager de fond la Fondul Proprietatea (FP).

Konieczny a primit 75% din voturile acţionarilor prezenţi la AGA.

Reprezentantul FP îşi va intra în drepturi după ce va fi validat de CNVM.

Konieczny a fost numit membru provizoriu în CA al BVB la finalul lunii martie de ceilalţi administratori, după demisia lui Daniel Ţepeş, proprietarul firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare.

Surse din conducerea Bursei au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că BVB a transmis deja către CNVM actele pentru validarea lui Konieczny.

Tot în şedinţa de vineri, acţionarii BVB au aprobat distribuirea unui dividend brut de 0,7015 lei pe acţiune, cu 31,4% mai redus decât cel alocat în anul precedent.

Astfel, suma distribuită sub formă de dividende, de 5,38 milioane lei, reprezintă 94% din profitul obţinut în 2010, de 5,7 milioane lei.

Acţionarii BVB au ales şi câte doi candidaţi pentru Consiliile de Administraţie ale Casei de Compensare Bucureşti şi Depozitarul Central. Candidaţii din partea BVB vor trebui aleşi şi în adunările generale ale celor două societăţi, unde Bursa este acţionarul majoritar.

Pentru Casa de Compensare au fost aleşi Marcel Chiriac Murgoci, director de operaţiuni la firma de brokeraj Estinvest Focşani, şi Valentin Cismaru, din partea SSIF Harinvest Râmnicu Vâlcea. Aceştia au fost singurii candidaţi pentru Consiliul de Administraţie al Casei de Compensare.

Pentru Depozitarul Central, acţionarii BVB i-au ales pe Dana Mirela Ionescu, preşedinte CA şi director general al Raiffeisen Capital & Investment, şi pe Andrian Simionescu, preşedinte CA şi director general la Vienna Investment Trust.

Dana Mirela Ionescu a mai fost administrator la Depozitarul Central până în octombrie 2010, iar Simionescu a fost ales administrator provizoriu de ceilalţi membri CA la finalul lunii martie. Dana Mirela Ionescu va prelua funcţia ocupată în prezent de Genia Iulia Tabără, directorul executiv al firmei de brokeraj Romintrade.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat vineri de acţionari, BVB estimează pentru acest an un profit net de 20,8 milioane lei, de peste trei ori mai mare faţă de câştigul din 2010, mizând pe un rulaj mediu zilnic de tranzacţionare 11,5 milioane euro, în creştere cu 37%. Bursa a înregistrat anul trecut un profit net de 5,7 milioane lei, iar media zilnică a lichidităţii a fost de 8,4 milioane euro.

În primele patru luni ale anului, BVB a înregistrat un rulaj mediu zilnic de 10,8 milioane euro, în condiţiile în care lichiditatea a scăzut uşor în luna aprilie.

Bursa s-a listat pe propria piaţă la 8 iunie, iar de atunci structura acţionariatului s-a modificat vizibil. Casele de brokeraj, care până la listare deţineau majoritatea acţiunilor, au început să vândă din participaţii, iar alţi investitori, inclusiv străini, au intrat la cumpărare. Printre investitorii străini care au în portofoliu acţiuni BVB se numără Franklin Templeton şi Erste Asset Management Viena, dar şi alte fonduri de investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici