Utah, primul stat din SUA care introduce plata cu monede din aur şi argint la valoarea metalului

Utah a devenit primul stat din SUA care a admis prin lege folosirea monedelor din aur şi argint, emise de Monetăria americană, ca mijloace de plată la valoarea metalelor din care sunt produse, potrivit cotidianului New York Times (NYT).

1339 afișări
Imaginea articolului Utah, primul stat din SUA care introduce plata cu monede din aur şi argint la valoarea metalului

Utah, primul stat din SUA care introduce plata cu monede din aur şi argint la valoarea metalului (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Moneda "American Eagle" produsă de Monetărie are o valoare inscripţionată de un dolar, însă valoarea reală este de 38 de dolari, întrucât este realizată din aur.

Legea votată în Utah are ca scop încurajarea populaţiei să folosească monede din aur şi argint ca bani, dar la valoarea metalului preţios folosit, asta dacă reuşesc să găsească un comerciant dispus să accepete aşa ceva, notează NYT.

Măsura a fost inspirată de susţinătorii Tea Party, mişcare conservatoare din SUA. O parte din aderenţii acesteia consideră că dolarul ar trebui să fie garantat prin aur sau argint, dar şi că politicile administraţiei Obama pot conduce la o prăbuşire a monedei americane. Legea este prima de acest fel din SUA, însă mai multe state, între care Minnesota, Idaho şi Georgia, analizează decizii similare.

Actul legislativ nu are niciun impact şi este pur simbolic, a declarat purtătorul de cuvânt al Monetăriei, Tom Jurkowsky, dar susţinătorii argumentează că este mai mult decât o măsură politică. Aceştia consideră că legea este doar începutul, iar în viitor statul Utah ar putea să introducă propria monedă, retailerii ar sputea avea cântare pentru metalele preţioase, iar o forţă de apărare statală ar putea fi înfiinţată pentru a păzi depozitele unde ar fi produşi şi depozitaţi noii bani.

Mulţi din susţinătorii legii cred că politicile precum cheltuielile de stimulare a economiei, sprijinirea sistemului financiar şi introducerea unor servicii medicale la nivel naţional vor falimenta în curând SUA, notează NYT.

Un dealer de monede din Utah se află în faza finală a unei înţelegeri cu o bancă pentru a crea un sistem prin care clienţii vor putea să cheltuiască indirect aur şi argint folosind o carte de credit Visa, care scade costurile din valoarea activelor deţinute de aceştia.

Legea votată în Utah lasă la decizia sectorului privat modul în care se vor desfăşura tranzacţiile cu aur şi argint, a afirmat dealerul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici