"Va fi un munte de deşeuri până în 2050". Sunt 2,5 miliarde de panouri solare şi un dezastru ecologic ar putea izbucni

Panourile solare sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială în reducerea emisiilor de carbon, dar au o durată de viaţă de doar 25 de ani. Experţii spun că miliarde de panouri vor trebui în cele din urmă să fie eliminate şi înlocuite.

4442 afișări
Imaginea articolului "Va fi un munte de deşeuri până în 2050". Sunt 2,5 miliarde de panouri solare şi un dezastru ecologic ar putea izbucni

Midjourney - Un munte de deşeuri în 2050

„Lumea a instalat mai mult de un terawatt de capacitate solară. Panourile solare obişnuite au o capacitate de aproximativ 400W, deci dacă numărăm atât acoperişurile, cât şi fermele solare, ar putea exista până la 2,5 miliarde de panouri solare”, spune dr. Rong Deng, un expert în reciclarea panourilor solare la Universitatea New South Wales din Australia. 

Potrivit guvernului britanic, există zeci de milioane de panouri solare în Marea Britanie. Dar infrastructura specializată pentru a le dezafecta şi recicla lipseşte. Experţii în energie cer o acţiune urgentă a guvernului pentru a preveni un dezastru ecologic global iminent, transmite BBC.  

„Va fi un munte de deşeuri până în 2050, dacă nu punem acum lanţuri de reciclare”, spune Ute Collier, director adjunct al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă.

„Producem tot mai multe panouri solare - ceea ce este minunat - dar cum vom face faţă deşeurilor?” se întreabă ea. 

Un pas important se speră că va fi făcut la sfârşitul lunii iunie, când prima fabrică din lume dedicată reciclării complete a panourilor solare se va deschide oficial în Franţa. ROSI, compania specializată în reciclarea solară care deţine facilitatea din oraşul alpin Grenoble, speră să poată extrage şi reutiliza 99% din componentele unei unităţi. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici