Va intra Marea Britanie în recesiune? Economia britanică s-a contractat în trimestrul patru din 2011

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al patrulea al anului trecut, au anunţat, miercuri, autorităţile britanice, stârnind temeri că ţara ar putea intra din nou în recesiune.

419 afișări
Imaginea articolului Va intra Marea Britanie în recesiune? Economia britanică s-a contractat în trimestrul patru din 2011

Va intra Marea Britanie în recesiune? Economia britanică s-a contractat în trimestrul patru din 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Biroul Naţional de Statistică a anunţată că PIB s-a contractat cu 0,2%, uşor peste estimarea de 0,1% a economiştilor consultaţi de Reuters.

Date separate, din industria bancară, au arătat o scădere puternică a creditării către companii nefinanciare în decembrie, după creşterea din noiembrie, potrivit cotidianului Financial Times.

Potrivit Asociaţiei Bancherilor Britanici, creditarea pentru companiile care formează coloana vertebrală a economiei britanice a coborât cu 2,3 miliarde de lire sterline în decembrie, peste media de 500 de milioane de lire a precedentelor şase luni.

"Cererea pentru finanţare din partea industriei rămâne redusă, întrucât temerile economice şi lipsa încrederii afectează planurile de împrumut, mai ales în sectoarele industriei prelucrătoare şi construcţiilor", potrivit asociaţiei bancherilor.

Depozitele au crescut cu 16 miliarde de lire în 2011, au notat bancherii, jumătate faţă de avansul din anul anterior.

Sectorul serviciilor, cu cea mai mare pondere în economia britanică a stagnat în trimestrul al patrulea, potrivit datelor anunţate miercuri.

Construcţiile au scăzut cu 0,5%. Industria prelucrătoare a coborât cu 0,9%, iar utilităţile cu 4,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici