VACANŢA pe litoral, misiune imposibilă: Preţuri din ce în ce mai mari şi locuri de cazare tot mai puţine

Găsirea unei camere pentru sezonul estival în hotelurile de pe litoral a devenit, încă de pe acum, o provocare, pentru că voucherele de vacanţă au influenţat în mod semnificativ piaţa, astfel că vacanţele au devenit din ce în ce mai scumpe, iar locurile de cazare disponibile tot mai puţine.

2208 afișări
Imaginea articolului VACANŢA pe litoral, misiune imposibilă: Preţuri din ce în ce mai mari şi locuri de cazare tot mai puţine

Vacanţa pe litoral, misiune imposibilă: preţuri mai mari, locuri de cazare mai puţine

Un studiu realizat de Frames & Train Your Brain, în perioada 2-9 aprilie 2019, în rândul a 350 de persoane (patroni, manageri şi angajaţi ai unor companii dintr-o sferă largă de domenii) arată că pentru mulţi români, petrecerea concediului în afara ţării a devenit singura soluţie.

Potrivit ,,Barometrului privind vacanţele din 2019’’, românii ar vrea să meargă mai des pe litoral, însă găsesc din ce în ce mai greu locuri de cazare. Creşterea semnificativă a cererii de servicii hoteliere, stimulată de voucherele de vacanţă, a făcut ca multe hoteluri să fie rezervate pentru sezonul estival încă de pe acum, iar tarifele la cazare să crească exponenţial.

Principalii clienţi ai litoralului românesc, bugetarii

Principalii clienţi ai litoralului românesc au devenit în primul rând bugetarii, cei care primesc gratuit, prin intermediul voucherelor, posibilitatea de a-şi petrece vacanţa de vară.

În aceste condiţii, mulţi dintre clienţii litoralului din anii trecuţi, cei care nu au acces la aceste facilităţi financiare, s-au reorientat către turismul extern, acolo unde ofertele agenţiilor de turism au, în multe dintre situaţii, un raport calitate-preţ chiar mai bun decât ce oferă staţiunile de la Marea Neagră.

Aşa se explică şi faptul că, dacă în anii trecuţi, în cercetările sociologice, peste 60-70% dintre români indicau România drept principală destinaţie pentru vacanţa de vară, în 2019, potrivit Barometrului, numai 47% dintre intervievaţi au indicat ţara noastră, în timp ce pentru străinătate au optat 44%.

,,Aşa cum estimam încă de anul trecut, voucherele de vacanţă au indus efecte economice semnificative în piaţa turismului. Preţurile au crescut, locurile de cazare au devenit insuficiente, iar o parte semnificativă din publicul potent financiar, care mergea pe litoral în anii trecuţi şi cheltuia la restaurante, la terase, în cluburi etc., a migrat către alte destinaţii. ,,Democratizarea’’ turismului românesc a adus, astfel, beneficii importante pentru hotelieri, dar mai puţine pentru restul structurilor economice de pe litoral. Locul restaurantelor şi al teraselor cu programe artistice, al teatrelor de vară şi altor asemenea facilităţi turistice, a fost luat de supermarketuri, chioşcuri şi magazine cu produse ieftine, de micul retail’’, declară Adrian Negrescu, managerul Frames.

Potrivit barometrului, dacă în ţară, litoralul (57%) şi staţiunile de la munte (32%) sunt cele mai căutate destinaţii, în străinătate, Grecia este pe primul loc, fiind indicată de peste 37% dintre românii care vor să îşi petreacă vacanţa în altă ţară. În top urmează Bulgaria (22%), Spania (19%), Italia (14%) şi Turcia (8%).

Pe ansamblu, 63% dintre respondenţi declară că vor pleca în concediu la vară, în timp ce 22% spun că nu vor face acest lucru. Întrebaţi câte zile de vacanţă şi-au programat pentru sezonul estival, 52% dintre respondenţi au indicat intervalul 10-15 zile, în timp ce 21% se pregătesc de un concediu de numai 7 zile.

Românii, foarte atenţi atunci când îşi rezervă biletele pentru vacanţă

Falimentele răsunătoare din turism i-au făcut pe mulţi dintre români să fie foarte atenţi atunci când îşi rezervă biletele pentru vacanţe, indiferent dacă sunt în ţară sau în străinătate.

Întrebaţi de unde îşi cumpără bilete de vacanţă, 57% au declarat că de la agenţiile de turism acreditate, 23% au indicat servicii online precum Booking.com sau Hotels.com, iar restul au menţionat alte forme de rezervare.

Dintre cei care aleg ofertele agenţiilor de turism, 62% au declarat că, înainte de a rezerva, verifică destinaţia şi firma de turism pe internet sau la telefon, iar 16% preferă să meargă la sediul sau biroul furnizorului serviciilor de turism.

,,Selecţia unei firme de turism solide, acreditată, care să ofere garanţii că vacanţa contractată va fi onorată, a ajuns să reprezinte o preocupare principală pentru turişti, dincolo, bineînţeles, de raportul preţ-calitate’’, afirmă Alexandru Bălţat, managerul Train Your Brain.

,,Vacanţele suspect de ieftine, promisiunile neverosimile făcute pe site-uri obscure de turism, sunt tratate cum mai multă responsabilitate. De asemenea, clienţii verifică tot mai des destinaţiile pe internet, asigurându-se că hotelurile oferă condiţiile promise, de exemplu că fotografiile de prezentare sunt reale. Au început să conteze tot mai mult şi review-urile, forumurile de turism, Google Maps, care oferă detalii despre multe locaţii de vacanţă, atât din ţară cât mai ales din străinătate’’, arată rezultatele barometrului.

În ceea ce priveşte bugetul alocat pentru vacanţa de vară, pe fondul creşterii salariilor şi, bineînţeles, a scumpirii serviciilor turistice, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi (61%) au declarat că vor aloca mai mulţi bani decât anul trecut. Doar 11% dintre participanţii la studiu spun că vor aloca pentru vacanţa din acest an un buget mai mic decât cel alocat anul trecut, în timp ce 28% au marcat răspunsul ,,nu ştiu’’.

Ce mijloace de transport folosesc românii în vacanţă

Întrebaţi ce mijloc de transport vor folosi pentru a merge în vacanţă, 58% dintre respondenţi au afirmat că vor merge cu automobilul, 17% cu trenul, 13% cu autocarul şi 12% cu avionul.

Un segment important în ,,Barometrul privind vacanţele din 2019’’ l-a reprezentat oferta turistică de pe litoralul românesc, principala destinaţie de vacanţă în vara acestui an.

Întrebaţi cum percep oferta turistică de pe litoral, 53% s-au declarat mulţumiţi, evidenţiind investiţiile făcute în ultimii ani în renovarea hotelurilor şi creşterea calităţii serviciilor, în timp ce 28% s-au declarat nemulţumiţi.

,,Din interviurile telefonice a reieşit că aglomeraţia din trafic rămâne una dintre principalele probleme de pe litoral, blocajele rutiere de pe DN Constanţa-Mangalia şi lipsa locurilor de parcare fiind în prim-plan. Degradarea spaţiilor verzi, lipsa de curăţenie generală, inclusiv pe plajă, preţurile mari şi serviciile de o calitate îndoielnică în multe cazuri au fost, de asemenea, printre principalele probleme invocate de respondenţi’’, arată concluziile barometrului.

Pe ansamblu, 54% dintre respondenţi şi-au petrecut cele mai multe concedii de vară din ultimii zece ani în România, pe litoral. 22% dintre ei spun că pe cele mai multe le-au petrecut în străinătate, iar 24% în ambele locuri.

,,Barometrul privind vacanţele din 2019’’ a fost realizat de Frames & Train Your Brain, în perioada 2-9 aprilie, prin chestionare online şi telefonic, pe un eşantion de 350 de persoane cu vârsta peste 18 ani, angajaţi ai unor companii active în toate domeniile de activitate, de la comerţ la construcţii, sănătate, turism şi IT, cu o eroare de plus – minus 2,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici