Veniturile bugetare la şase luni, în scădere cu 6,42%

Veniturile bugetare realizate de ANAF în primul semestru al anului au însumat 67,5 miliarde de lei, în scădere 6,42% faţă de cele realizate în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu aproximativ 2% mai mici faţă de programul orientativ al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

15 afișări
Imaginea articolului Veniturile bugetare la şase luni, în scădere cu 6,42%

Veniturile bugetare la şase luni, în scădere cu 6,42% (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

Potrivit datelor ANAF, bugetul de stat a înregistrat venituri de 41,7 miliarde de lei, reprezentând 90,1% din nivelul raportat în primele şase luni din 2008 şi 97,38% din programul Finanţelor.

Veniturile obţinute din impozitul pe profit au totalizat 5,99 miliarde de lei, adică 91,9% din valoarea aferentă perioadei similare a anului precedent, dar au fost cu 6,68% peste nivelul programat de MFP.

Concomitent, impozitul pe venit a crescut atât faţă de perioada similară din 2008, cât şi faţă de programul MFP, înregistrând un nivel de 9,4 miliarde de lei.

O scădere accentuată a fost înregistrată la veniturile colectate din TVA, unde nivelul de 17,05 miliarde de lei a reprezentat 84,34% din valoarea raportată în primul semestru al anului trecut şi 93,91% din valoarea programată de Ministerul Finanţelor.

Cea mai abruptă scădere a fost înregistrată la taxele vamale, a căror valoare, de 313,8 milioane de lei, este cu aproape 35% sub cea de anul trecut şi cu 4% sub programul MFP.

Accizele au adus la bugetul de stat venituri de 6,84 miliarde de lei, cu 7,86% peste nivelul din primele şase luni ale anului trecut şi cu 9,14% mai mult faţă de program.

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat au contribuit cu 18,39 miliarde de lei, în timp ce bugetul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate a adus venituri de 7,38 miliarde de lei.

La bugetul asigurărilor pentru şomaj, veniturile de 684,5 milioane de lei au reprezentat 67,03% din suma raportată în perioada ianuarie-iunie 2008 şi 93,19% din program.

Potrivit Ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, bugetul general consolidat a înregistrat în primul semestru un deficit de 14,418 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, cu 0,03 puncte procentuale sub limita maximă convenită cu FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici