Veniturile bugetului general consolidat au atins 15% din PIB, la şase luni

Bugetul general consilidat a înregistrat, în primul semestru, venituri de 58,5 miliarde lei, reprezentând 15% din PIB, în timp ce cheltuielile totale s-au ridicat la 59,3 miliarde lei, respectiv 15,2% din PIB, rezultând un deficit de 0,19% din PIB.

2 afișări

Bugetul de stat a consemnat în prima jumătate a anului un deficit de 4,3 miliarde lei, aproximativ 1,1% din PIB, fiind principalul capitol bugetar care influenţează negativ soldul consolidat, potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF).

Veniturile totale la bugetul de stat au însumat 22 de miliarde lei, din care 12 miliarde lei reprezintă impozite şi taxe indirecte, iar 6,7 miliarde lei sunt impozite profit, venit, salarii şi câştiguri din capital.

La capitolul cheltuieli de la bugetul de stat, cele mai mari sume au fost alocate pentru asigurări şi asistenţă socială - 6,9 miliarde lei, ordine publică şi siguranţă naţională - 4,4 miliarde lei, transporturi - 2 miliarde lei şi apărare - 1,9 miliarde lei.

Bugetele locale au încheiat primul semestru cu un excedent de 3,2 miliarde lei, circa 0,8% din PIB, compensând în mare parte soldul negativ de la bugetul de stat. Pe surplus s-au mai plasat bugetul asigurărilor sociale de stat - 758 milioane lei, bugetul asigurărilor pentru şomaj - 415 miliaone lei şi Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate - 899 milioane lei.

La prima rectificare bugetară din acest an, în luna iunie, Guvernul a menţinut plafonul de deficit bugetar la 2,8% din PIB, nivel prevăzut pentru întregul an.

Comisia Europeană a avertizat, însă, că deficitul va fi de 3,2% din PIB la sfârşitul anului, conform metodologiei europene, dacă nu vor fi luate măsuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici