Viaţa unui miliardar: Cum trăieşte fondatorul IKEA, la 87 de ani

Fondatorul uneia dintre cele mai de succes companii la nivel mondial duce o viaţă modestă, deşi posibilităţile financiare i-ar permite acestuia să îşi satisfacă orice moft. Omul care a pus bazele IKEA trăieşte într-un mod care ar surprinde pe oricine.

7480 afișări
Imaginea articolului Viaţa unui miliardar: Cum trăieşte fondatorul IKEA, la 87 de ani

Ingvar Kamprad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ingvar Kamprad este fondatorul companiei IKEA, retailerul care a ajuns celebru în toată lumea pentru soluţiile de design interior şi amenajare. Chiar dacă averea acumulată de acesta pe parcursul vieţii ar putea să îi asigure un trai excentric, Kamprad a ales să se refugieze în anonimat şi cheltuieli zilnice chibzuite, notează Daily Express.

Omul de afaceri suedez, care pe 30 martie împlineşte 87 de ani, locuieşte într-o casă obşinuită, este mare fan al chifteluţelor produse şi vândute de IKEA şi preferă de fiecare dată să zboare la clasa economică în dauna clasei întâi oferită de companiile aeriene. Pe deasupra, afaceristul suedez nu pune mare accent pe partea materială a vieţii, acesta preferând să meargă la cumpărături la piaţa aflată în apropierea casei sale. 

Sursa citată notează că, fiind invitat la un eveniment dedicat oamenilor de afaceri din Suedia, Kamprad a fost înlăturat de la ceremonie deoarece aceasta sosise cu autobuzul la eveniment şi intenţiona să plece acasă cu pliculeţele de zahăr şi sare pe care le găsise la bufetul acestei acţiuni.  

Ingvar Kamprad, omul care a pus piatra de temelie în construcţia IKEA, este privit drept un om remarcabil care se află în spatele unui business cu profit anual de 3,79 miliarde de euro şi vânzări de 32,7 miliarde de euro în 44 de ţări la nivel mondial.

O serie de acuzaţii şi speculaţii au fost făcute la adresa lui Kamprad pe parcursul anilor. În Suedia se vehicula că acesta a fost un membru important al unei mişcări pro-fasciste suedeze în anul 1942, lucru care ulterior s-a şi adeverit.

În semn de scuze, fondatorul IKEA a donat circa 118 de milioane de euro în scop caritabil.

Chiar dacă în momentul de faţă este o persoană destul de echilibrată în viaţa de zi cu zi, Kamprad a avut probleme cu alcoolul în urmă cu câţiva ani. În 1960 conducea un autoturism Porsche, iar acum este proprietarul unui conac rustic în Suedia, dar şi al unei podgorii din Provence.

Johan Stenebo, un fost asistent al lui Kamprad, a scris într-o carte despre fondatorul IKEA că "A vrut întotdeauna să pară un om din popor, să fie la fel ca noi. Ingvar a vrut întotdeauna să pară ceva mai retras, un alcoolic cu probleme. Le spune oamenilor că are multe probleme şi că este uneori uşor prost. Cu toate acestea el rămâne incredibil de atent la detaliu". 

Conform unor estimări, la nivel mondial IKEA este al treilea cel mai mare consumator de lemn. Totodată, în întreaga lume se tipăresc în fiecare an mai multe cataloage IKEA decât biblii. De asemenea, se crede că unul din zece europeni este conceput într-un pat fabricat de IKEA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici