Viceguvernatorul băncii centrale din Cipru, responsabil cu supravegherea bancară, a fost demis

Primul viceguvernator al băncii centrale din Cipru din ultimii aproape 50 de ani, Spiros Stavrinakis, responsabil printre altele cu supravegherea bancară, fost demis marţi la doar două luni de mandat, după ce numirea sa în funcţie a fost declarată neconstituţională.

175 afișări
Imaginea articolului Viceguvernatorul băncii centrale din Cipru, responsabil cu supravegherea bancară, a fost demis

Viceguvernatorul băncii centrale din Cipru, responsabil cu supravegherea bancară, a fost demis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Stavrinakis a fost numit în această funcţie, rămasă vacantă de la înfiinţarea băncii centrale în 1963, în luna februarie, de către fostul preşedinte ale Ciprului Dimitris Christofias, al cărui mandat se apropia de sfârşit, relatează portalul Central Banking.com.

Înlocuitorul lui Christofias, Nicos Anastasiades, a criticat puternic numirea lui Stavrinakis, pe când se afla în opoziţie.

Potrivit presei locale, Anastasiades ar fi spus atunci că decizia de numire a lui Stavrinakis, etnic elen, este neconstituţională, întrucât încalcă o prevedere legală conform căreia postul trebuie să revină unui turc cipriot.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Christos Stilianides, a confirmat anularea contractului lui Stavrinakis, el explicând că "nu există" din punct de vedere legal şi astfel poate fi revocat.

Potrivit Constituţiei Ciprului, guvernatorul şi viceguvernatorul băncii centrale pot fi numiţi pe cinci ani de către preşedinte şi vicepreşedinte, care îi pot demite oricând.

În plus, Constituţia prevede că guvernatorul şi viceguvernatorul "nu trebuie să aparţină aceleaşi comunităţi", astfel că unul dintre ei trebuie să fie grec, iar celălalt turc.

Stavrinakis răspundea de departamentele supraveghere bancară, stabilitate financiară şi licenţe şi afaceri europene şi internaţionale.

El lucrează în banca centrală din 1978 şi a fost promovat ca director în 2006, iar din 2008 a răspuns de probleme legate de stabilitatea financiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici