Vicepremierul Republicii Moldova anunţă un acord pentru reducerea riscului de întreruperi de curent

Vicepremierul moldovean Andrei Spînu a anunţat sâmbătă un acord energetic despre care a spus că va reduce riscul unor întreruperi masive de energie electrică în fosta republică sovietică, potrivit Reuters.

2919 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul Republicii Moldova anunţă un acord pentru reducerea riscului de întreruperi de curent

Vicepremierul Republicii Moldova anunţă un acord pentru reducerea riscului de întreruperi de curent

Andrei Spînu a declarat că firma de utilităţi de stat Energocom va achiziţiona suficientă energie electrică de la cea mai mare centrală electrică din ţară pentru a acoperi toate nevoile Moldovei pentru luna decembrie, atunci când va fi combinată cu importurile existente din România.

Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, a suferit întreruperi de energie electrică pe scară largă pe fondul unui flux redus de gaze naturale din Rusia şi al atacurilor aeriene ale Kremlinului asupra infrastructurii energetice din Ucraina vecină.

Centrala electrică, situată într-un teritoriu separatist loial Moscovei, depinde de gazul rusesc distribuit de Chişinău. Aceasta a încetat să furnizeze electricitate către restul Moldovei după ce gigantul energetic de stat rus a redus fluxurile cu 40%.

De atunci, Chişinăul s-a bazat pe electricitatea românească, mai scumpă, dar a suferit în continuare pene de curent din cauza loviturilor ruseşti asupra Ucrainei.

Spînu a declarat că centrala electrică, care se află peste râul Nistru, va primi 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi în schimbul vânzării de electricitate la preţul de 73 de dolari pe megawatt pe oră.

„Acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului electricitate şi gaz”, a scris Spînu pe canalul său Telegram.

El a adăugat că oficialii analizează posibilitatea de a prelungi contractul până în 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici