Videanu: Dacă nu creştem ratingul de ţară, nu vom avea acces la finanţări

România trebuie să aibă un rating de ţară mai bun pentru a avea acces la surse de finanţare, iar primul pas este proiectul de buget pentru 2009, care trebuie să fie "solid", a declarat, vineri, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

21 afișări
Imaginea articolului Videanu: Dacă nu creştem ratingul de ţară, nu vom avea acces la finanţări

Videanu: Dacă nu creştem ratingul de ţară, nu vom avea acces la finanţări

"Dacă România nu îşi creşte ratingul de ţară, nu vom avea acces la fonduri, ceea ce va avea efect negativ asupra IMM-urilor. Primul semnal pentru creşterea ratingului de ţară este proiectul de buget. Dacă bugetul nu este solid, nicio şansă, va afecta pe toată lumea. Dacă nu, nu vom putea finanţa nici 20% din proiecte, la costurile actuale ale finanţărilor", a spus Videanu, în conferinţa "Priorităţi şi măsuri concrete anticriză", organizată de Alianţa Confederaţiilor Patronale din România.

Agenţia de rating Fitch a redus, în luna noiembrie a anului 2008, ratingul acordat României pentru credite pe termen lung în valută cu două trepte, la "BB plus", cu perspectivă negativă. De asemenea, instituţia a revizuit în scădere ratingul României pentru datoriile pe termen lung în monedă locală, de la "BBB plus" la "BBB minus", cu perspectivă negativă. Agenţia a redus şi calificativul acordat României pentru datoriile în valută pe termen scurt, de la "F3" la "B", şi plafonul de ţară de la "A minus" la "BBB".

Totodată, în luna octombrie, 2008, Standard&Poor's a redus ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-", şi calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-", ambele cu perspectivă "Negativă", ca urmare a riscurilor determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit.

Consecinţa reducerii ratingului de ţară au scos România din categoria statelor cu calificativ "investment grade".

"Am discutat cu Guvernul să facem front comun, pentru că este esenţial să avem acces la finanţări", a mai spus Videanu.

Citeşte şi:

Fitch a coborât ratingul României cu două trepte

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici