Vlădescu: Ford va trebui să găsească o soluţie ca Automobile Craiova să restituie ajutorul de stat

Compania Ford va trebui să asigure resursele financiare necesare Automobile Craiova pentru restituirea ajutorului de stat stabilit de Comisia Europeană la valoare de 27 de milioane de euro, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele comisiei de privatizare, Sebastian Vlădescu.

16 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Ford va trebui să găsească o soluţie ca Automobile Craiova să restituie ajutorul de stat

Vlădescu: Ford va trebui să găsească o soluţie ca Automobile Craiova să restituie ajutorul de stat

"Lucrurile sunt simple. Suma se recuperează de la companie (Automobile Craiova, n.r.). Dacă Ford va fi proprietar, şi a confirmat că va fi, va trebui să găsească soluţii. Nu ştiu ce formulă vor adopta, nu i-am întrebat. Pot să facă majorare de capital, să împrumute compania, nu contează", a spus Vlădescu.

El a respins ipoteza că banii ar putea fi achitaţi de actualul acţionar majoritar, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Potrivit lui Vlădescu, în decizia finală, Comisia Europeană va fixa un termen în care tebuie recuperată suma aferentă ajutorului de stat, iar această perioadă se întinde, de regulă, între două şi patru luni.

AVAS a anunţat, luni, după întâlnirea cu reprezentanţii companiei americane, că Ford Motor Company va deveni acţionar majoritar la Automobile Craiova până la sfârşitul lunii martie.

Ford a fost singurul ofertant în licitaţia organizată anul trecut de Guvern pentru pachetul de 72,4% din acţiunile Automobile Craiova deţinut de stat. Ford va intra în posesia acţiunilor după ce va plăti statului 57 de milioane de euro.

Comisia Europeană a lansat, în octombrie 2007, o investigaţie privind procesul de privatizare şi a solicitat Guvernului, la sfârşitul lunii februarie 2008, să recupereze 27 de milioane de euro de la Automobile Craiova, sumă care reprezintă, potrivit oficialilor europeni, ajutor de stat ilegal acordat constructorului auto, în compensaţie la obligaţiile stabilite prin contract.

La privatizarea uzinei auto din Craiova, AVAS a impus cumpărătorului să realizeze o producţie de minim 200.000 de automobile în al patrulea an de la privatizare, să efectueze o serie de investiţii şi să-i păstreze pe cei 3.900 de foşti angajaţi ai întreprinderii Automobile Craiova şi ai filialei acesteia, Daewoo România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici