Vlădescu: Sper ca noua prognoză a FMI de creştere economică să fie acoperită de realitate

Prognoza de creştere economică pentru acest an revizuită în jos de FMI de la 1,3% la 0,8% ar putea fi chiar prea optimistă, consideră ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

17 afişări
Imaginea articolului Vlădescu: Sper ca noua prognoză a FMI de creştere economică să fie acoperită de realitate

Vlădescu: Sper ca noua prognoză a FMI de creştere economică să fie acoperită de realitate (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Sper ca noua prognoză a FMI să fie acoperită de realitate. Eusunt încă prudent", a spus Vlădescu întrebat de MEDIAFAX dacăGuvernul va fi de acord cu estimarea revizuită a FMI privindcreştere economică în cadrul discuţiilor pentru a patra evaluare aacordului stand-by, care încep miercuri.

Declaraţia ministrului Finanţelor Publice lasă deînţeles atât că estimarea de creşetere economică ar putea fiajustată şi mai mult în jos, cât şi că revizuirea bugetarăimplicită la nivelul veniturilor programate va fi maiamplă.

Economia s-a contractat anul trecut cu 7,1%, după ce în 2008crescuse cu un procentaj identic.

Pe de altă parte, Vlădescu a precizat că datele privind execuţiabugetară disponibile la 25 aprilie indică în mod clar că deficituls-a încadrat în ţinta convenită cu FMI, de 8,25 de miliarde lei.Ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat pentru acest aneste de 31,9 miliarde lei.

Oficialul MFP a evitat să discute despre o posibilă revizuire aţintei relative de deficit bugetar pentru 2010, care a fostnegociată cu Comisia Europeană la 5,9% din PIB.

După primele două luni, bugetul general consolidat a înregistratun deficit estimat la 5,8 miliarde de lei, reprezentând 1,1% dinPIB, în condiţiile creşterii cheltuielilor cu 5,8% comparativ cuperioada similară a anului trecut şi scăderii veniturilor cu3%.

Consiliul miniştrilor de Finanţe din statele membre UE (ECOFIN)a aprobat la jumătatea lunii februarie prelungirea cu un an, pânăîn 2012, a termenului acordat României pentru reducerea deficituluibugetar sub pragul reglementat european de 3% din PIB.

Întrebat despre eventuale discuţii privind lărgireabazei de impozitare, Vlădescu a spus că negocierile se vor axa maidegrabă pe zonele de evaziune fiscală, adică pe extinderea bazei deîncasare efectivă.

Ministrul Finanţelor nu a dorit să comenteze nici informaţiapotrivit căreia Guvernul ar putea cere încă o derogare de la ţintaprivind arieratele bugetului. Surse guvernamentale au declaratpentru MEDIAFAX că România va solicita FMI în discuţiile privind apatra evaluare a acordului stand-by o nouă derogare de la ţintadatoriilor restante pe care statul trebuie să le achite de labuget, care nu a fost îndeplinită nici în primul trimestru dinacest an.

Primii experţii ai delegaţiei FMI sosesc marţi înRomânia, iar şeful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, vinemiercuri la Bucureşti. Cea de-a patra misiune de evaluare se vaîncheia pe 7 mai.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici