Volksbank şi Alpha Bank, în topul primelor cinci bănci în funcţie de active

Clasamentul primelor cinci bănci din România după cota de piaţă pe active s-a modificat semnificativ în 2008, astfel încât doar BCR şi BRD şi-au menţinut poziţiile de lideri, în timp ce Volksbank şi Alpha Bank au intrat în top pe locurile 3 şi 5, iar Raiffeisen a coborât un loc, potrivit BNR.

157 afișări
Imaginea articolului Volksbank şi Alpha Bank, în topul primelor cinci bănci în funcţie de active

Volksbank şi Alpha Bank, în topul primelor cinci bănci în funcţie de active (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Astfel, cota de piaţă deţinută de primele cinci bănci a scăzut cu 2,1 puncte, de la 56,4% la 54,3%.

BCR a rămas cea mai mare bancă din România, deşi cota de piaţă deţinută în funcţie de activele nete a scăzut cu 3,5 puncte, la 20,3%, în timp ce BRD Groupe Société Générale şi-a majorat uşor ponderea, cu 0,2 puncte, la 15,7%.

Topul primelor cinci bănci în funcţie de cota de piaţă după activele nete este completat de Volksbank (6,8%), Raiffeisen Bank România (6%) şi Alpha Bank (5,5%). Pe poziţia a şasea în topul băncilor din România s-a menţinut UniCredit Ţiriac Bank, care deţine aceeaşi cotă de piaţă ca Alpha Bank, de 5,5%, dar active cu o valoare mai mică cu 67,9 milioane lei.

În clasamentul realizat după activele nete de la finele anului 2007, Raiffeisen ocupă poziţia a treia, cu o cotă de 6,3%, urmată de Banca Transilvania şi Bancpost cu ponderi de 5,5% şi, respectiv, 5,3%. Pe de altă parte, Alpha Bank şi Volksbank România se plasau pe locurile şapte şi, respectiv, opt, întrucât controlau 5,1% din piaţă.

În 2008, Banca Transilvania şi Bancpost au coborât pe poziţiile şapte şi, respectiv opt, deţinând cote de piaţă de 5,4% şi 4,8%.

În continuarea clasamentului se mai observă menţinerea CEC Bank pe locul nouă, cu aceeaşi cotă de 4,3%, şi a ING Bank pe locul zece, care şi-a majorat ponderea de la 3,3% la 3,5%.

La nivelul primelor zece bănci din sistem cota de piaţă totală s-a micşorat cu 1,4 puncte, de la 78,7% la 77,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici