Vosganian: În caz de forţă majoră, nu voi permite furnizarea de energie ieftină

Contractele bilaterale prin care este furnizată energie electrică ieftină firmelor private vor fi suspendate dacă seceta impune o situaţie de forţă majoră, dar fără ca întreruperea acordurilor să aibă consecinţe comerciale, a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

3 afișări
Imaginea articolului Vosganian: În caz de forţă majoră, nu voi permite furnizarea de energie ieftină

Vosganian: În caz de forţă majoră, nu voi permite furnizarea de energie ieftină

"Aş vrea să vă asigur că, în situaţii de forţă majoră, nu voi permite furnizarea de energie ieftină prin contractele bilaterale existente pe piaţă. Există o monitorizare continuă a debitelor de apă iar, în condiţiile în care Agenţia Naţională a Apelor Române va constata stare de secetă hidrologică, Registrul Comerţului emite un certificat de forţă majoră în baza căruia contractele bilaterale pot fi suspendate temporar fără consecinţe comerciale", a afirmat Vosganian, prezent la Mediaş pentru o întâlnire cu reprezentanţii companiilor Transgaz şi Romgaz.

Ministrul consideră că sistemul energetic poate funcţiona normal, chiar dacă seceta ar duce la oprirea activităţii reactorului nuclear de la Cernavodă şi la reducerea producţiei de energie în hidrocentrale.

"Pot să vă asigur că, dacă vom ajunge în situaţia din 2003, de a închide reactorul 2 de la Cernavodă şi producţia hidro se va reduce, s-au asigurat resursele necesare pentru funcţionarea sistemului energetic în condiţii de securitate. În sistemul energetic şi în baza reglementarilor, există o rezervă de capacitate la dispoziţia Dispeceratului Energetic Naţional pentru situaţii de urgenţă. În caz de secetă prelungită, capacităţile de producţie din sistemul energetic naţional vor prelua necesarul de producţie iar eventualele diferenţe de costuri, dată fiind situaţia extraordinară, vor fi absorbite de sistem", a afirmat Vosganian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici