Vosganian: Petrom ar putea avea preţuri mai mici, fără să-i afecteze profitul

Preţurile carburanţilor produşi de Petrom ar putea fi mai mici cu 5-10% ceea ce nu ar afecta profitul societăţii şi ar determina şi celelalte companii petroliere să scadă preţurile combustibililor, a afirmat, vineri, minstrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

23 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Petrom ar putea avea preţuri mai mici, fără să-i afecteze profitul

Vosganian: Petrom ar putea avea preţuri mai mici, fără să-i afecteze profitul (Imagine: Mediafax Foto)

"Preţurile Petrom ar putea fi sensibil mai mici, ceea ce ar face ca Petrom să nu mai aibă profituri record, la fel ca în trimestrul întâi, şi nu ar afecta compania. Dacă Petrom ar avea o strategie mai prudentă şi celelalte companii ar avea preţuri mai mici", a spus Vosganian după masa rotundă "Evoluţiile socio-economice din România: valorificarea oportunităţilor oferite de către Strategia Lisabona a Uniunii Europene pentru dezvoltare şi locuri de muncă".

Petrom a consemnat în primul trimestru venituri totale de 5,14 miliarde lei (1,39 mld.euro), în urcare cu 68,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2007, iar profitul net a crescut cu 156%, la 977 milioane lei (264,8 mil.euro).

Vosganian a spus că în România, deşi are rezerve proprii de petrol şi gaze, preţurile la energie şi carburanţi sunt foarte mari.

"Ar trebui să se vadă asta în preţuri. Dacă am ignora că avem rezerve, preţurile din România ar trebui să le urmeze pe cele la nivel internaţional", a spus ministrul.

Totodată, Vosganian a afirmat că, deşi preţurile petrolului au crescut la nivel internaţional şi nu se pot face estimări referitoare la momentul în care aceasta trendinţă se va opri, cheltuielile de exploatare s-au majorat foarte puţin.

"Cheltuielile de exploatare au crescut puţin, sunt la fel ca acum câţiva ani, dar ele nu au crescut ca urmare a creşterii investiţiilor ci ca urmare a creşterii costurilor. Analizele noastre arată că preţul de extracţie este relativ mic, plus că avem şi accize şi redevenţe reduse faţă de statele europene. E drept că avem o piaţă a petrolului liberă, dar dacă am avea accize şi redevenţe mai mari, mă întreb la ce preţ ar vinde Petrom carburanţii", a adăugat ministrul.

Potrivit lui Vosganian, nu Guvernul, ci Consiliul Concurenţei ar trebui să analizeze preţurile carburanţilor.

"Guvernul nu are instrumente legale sa intervină, dar Consiliul Concurenţei trebuie să facă aceste demersuri", a spus Vosganian.

Un document guvernamental arată că preţul de vânzare al benzinei la staţiile de distribuţie din ţară este apropiat de nivelurile practicate în statele membre UE, deşi România beneficiază încă de o derogare a Comisiei Europene şi aplică un nivel redus de accize.

De la începutul acestui an, Petrom, companie controlată de grupul OMV, a scumpit de nouă ori carburanţii, cele mai importante modificări fiind operate în luna mai.

Ministrul Economiei şi Finaţelor a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că preţurile ridicate ale carburanţilor comercializaţi de Petrom reprezintă o "sfidare" şi sunt mai mari decât cele practicate de state care nu dispun de rezerve de hidrocarburi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici