Vosganian: Reducerile de preţ la gaze erau stabilite prin ordin comun. Nu am acordat altele

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a declarat, joi, că în timpul mandatului său nu au fost acordate reduceri de preţ la gaze, altele decât cele stabilite prin ordinul comun al Ministerului Economiei, ANRE şi ANRM şi că nu a fost audiat în dosarul Romgaz.

543 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Reducerile de preţ la gaze erau stabilite prin ordin comun. Nu am acordat altele

Varujan Vosganian (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Reglementarea prevedea că un consumator întreruptibil, aşa cum era şi Interagro, poate beneficia de un "coş de gaze", compus din gaz produs în România (cel mai ieftin) şi gaz din import (cel mai scump, provenit din Rusia). Proporţia acestei combinaţii era stabilită de ANRE şi era aceeaşi pentru toţi consumatorii care se bucurau de această facilitate, notează Gandul.

Reglementarea s-a schimbat în 2009, când, pe baza unui memorandum înaintat în guvern de Ministerul Economiei, condus la acea vreme de pedelistul Adriean Videanu, s-a adoptat o ordonanţă de urgenţă, aprobată ulterior prin lege de Parlament. Potrivit acesteia, coşul de gaze era compus exclusiv din gaz de producţie internă, ceea ce înseamnă că, eliminându-se gazul de import, şi preţul era mai mic, mai notează Gândul.

Vosganian susţine că, prin legea din perioada 2009-2010, iniţiată de guvernul PDL, preţul la gaz de care s-a bucurat Interagro a fost mai mic decât pe vremea mandatului său.

"Ordinele (de ministru) pe care le-am dat eu erau clare, în ele se spunea că se pot da consumatorilor întreruptibili un discount care funcţiona de foarte mulţi ani şi în general funcţionează şi în alte ţări unde consumatorul respectiv se supune riscului întreruperilor în situaţii de frig sau de insuficienţă a consumului. A fost un discount care a fost la nivel de 20 de dolari pe mia de metri cubi şi numai în condiţiile în care respectivii consumatori îşi onorează obligaţiile asumate (...) Înţeleg, nu am foarte multe detalii, că sunt probleme cu modul în care au fost aplicate aceste ordine.", a explicat Vosganian, pentru Gândul.

"Dacă după 2009 s-a vândut gaz la un preţ mult mai mic, atunci de ce se discută de un ordin din 2008?", mai spune fostul ministru al Economiei.

Patruzeci de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi ANRE sunt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, a informat, miercuri, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, joi, că a cerut efectuarea unei anchete interne privind cazul de subminare a economiei naţionale în care este implicată compania InterAgro şi omul de afaceri Ioan Niculae, precizând că în 2010 procurorii i-au cerut date despre piaţa gazelor.

"Am cerut realizarea unei anchete interne legată de acest caz. În 2010 a venit un procuror care mi-a cerut acte de dinainte de mandatul meu legate de opinia Consiliului privind accesul la gazele din producţia internă", a declarat Chiriţoiu, menţionând că este vorba de documente din perioada de dinainte de 2009, din timpul madatului fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian.

Vosganian a fost ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici