Vosganian speră ca taxa de poluare auto să fie sprijinită de majoritatea românilor

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi-a exprimat, sâmbătă, la Suceava, speranţa că taxa de poluare auto va fi sprijinită de majoritatea românilor, arătând că aceasta este una dintre măsurile pentru restrângerea emisiilor poluante.

20 afișări
Imaginea articolului Vosganian speră ca taxa de poluare auto să fie sprijinită de majoritatea românilor

Vosganian speră ca taxa de poluare auto să fie sprijinită de majoritatea românilor

Vosganian a spus, într-o conferinţă de presă, că au apărut, începând de săptămâna trecută, mesaje clare din partea Comisiei Europene de acceptare a taxei de poluare auto, arătând că proiectul este pregătit şi că vor începe dezbaterile publice pe această temă. El şi-a manifestat speranţa că majoritatea românilor va sprijini acest proiect.

"De altfel, pe majoritatea românilor nu i-a întrebat nimeni până acum", a spus ministrul Economiei şi Finanţelor, care a arătat că până în prezent a fost numai o campanie dusă mai ales prin zone în care oamenii sunt interesaţi să cumpere maşini, cum ar fi târgurile de maşini.

"O sută de mii de semnături care au încercat să sugereze că modernizarea României stă în anularea taxei auto. Asta este o viziune interesantă, am luat-o ca atare", a spus Vosganian. El a menţionat că Guvernul se adresează şi celor 75% din români care nu au permis de conducere, nici nu au maşină "şi care nu văd de ce ar trebui să fie sufocaţi pasiv".

Ministrul a spus că taxa de poluare auto este "un gest de maturitate" pe care Franţa l-a făcut în urmă cu două luni, Marea Britanie îl va face acum cu taxe destul de usturătoare, la fel şi Olanda.

Vosganian a subliniat că, într-o discuţie despre schimbările climatice, colegul său finlandez a fost felicitat pentru măsurile pe care le ia pentru restrângerea emisiilor.

"Este o mişcare europeană la care noi nu putem să rămânem indiferenţi, cu atât mai mult cu cât ţările de margine, ca frontieră şi ca intrare în UE, Polonia, Ungaria, România, Bulgaria, poate şi Grecia sunt posibile rezervoare pentru maşinile vechi. De aceea noi trebuie să avem chiar o atenţie în plus pentru a preveni aceste lucruri", a mai spus Varujan Vosganian.

Noua formulă a taxei de poluare auto, care va fi discutată, luni, de Guvern în primă lectură, pune în acord prevederile legislaţiei româneşti cu obiectivele UE de reducere a poluării, cetăţenii nemulţumiţi având posibilitatea să se adreseze justiţiei, a declarat, vineri, premierul Tăriceanu.

Comisia Europeană a acceptat principiile ultimei formule de calcul a taxei auto propusă de Guvern, în care emisiile CO2 sunt luate în considerare la taxarea maşinilor Euro 4 şi Euro 3, criteriul principal de calcul fiind emisiile poluante, au declarat, anterior, agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici