Vreme: Mandatul meu se va concentra pe dezvoltarea societăţii informaţionale

Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a declarat, marţi, că mandatul său se va concentra pe dezvoltarea societăţii informaţionale, primele iniţiative în acest sens fiind sistemul de plăţi online pentru taxe şi impozite şi integrarea şi interoperabilitatea sistemelor IT din instituţiile publice.

15 afișări
Imaginea articolului Vreme: Mandatul meu se va concentra pe dezvoltarea societăţii informaţionale

Vreme: Mandatul meu se va concentra pe dezvoltarea societăţii informaţionale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"De la 1 ianuarie 2011, cetăţenii României vor putea să îşi achite online dările către stat, atât la nivel central, cât şi la nivel local. De asemenea, în mandatul meu voi urmări integrarea şi interoperabilitatea sistemelor IT din instituţiile publice. Vrem ca aceste instituţii să folosească acelaşi limbaj de comunicare. O parte dintre acestea au o bună dotare în privinţa IT, dar sunt şi situaţii unde calculatoarele, unele performante de altfel, sunt utilizate drept maşini de scris. Termenul acestui obiectiv este 24 de luni", a spus Vreme.

Întrebat cum va funcţiona sistemul de plată online a taxelor şi impozitelor, ministrul Comunicaţiilor a spus că mai multe detalii vor fi date publicităţii într-o conferinţă de presă ulterioară.

"La acest sistem vor lucra specialişti din Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Finanţelor Publice, Asociaţiei Române a Băncilor sau VISA. Din simulările pe care le-am văzut până acum, nu mă îndoiesc de succesul sistemului. Va fi ceva profesionist şi serios, pentru că este vorba de banii cetăţenilor", a menţionat Vreme.

El a adăugat că integrarea şi interoperabilitatea sistemelor IT din instituţiile publice va permite acestora să comunice şi să ia decizii mai eficient.

"Principalul beneficiar va fi cetaţeanul, care va avea acces la servicii mai performante, mai eficiente", a spus ministrul Comunicaţiilor.

Vreme a afirmat că prin lansarea sistemului de plăţi online pentru taxe şi impozite şi integrarea şi interoperabilitatea sistemelor IT din instituţiile publice se urmăreşte dezvoltarea societăţii informaţionale, domeniu care în care se manifestă "o anumită lentoare" în ultima perioadă, comparativ cu evoluţia domeniului comunicaţiilor.

Ministrul a amintit şi de proiectul e-România. "Acestei strategii îi putem ataşa unul sau mai multe proiecte, cum ar fi e-Guvernare, e-Sănătate sau e-Comerţ. Toate componentele care se vor dezvolta pe această strategie vor fi prezentate, explicate şi, după primirea observaţiilor, sugestiilor şi propunerilor, le vom transpune în practică", a arătat reprezentantul Ministerului Comunicaţiilor.

Vreme a preluat conducerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale la începutul lunii septembrie, înlocuindu-l pe Gabriel Sandu.

El a spus că a demarat un audit în cadrul instituţiei, ale cărei rezultate vor fi date publicităţii după finalizarea procesului.

În ceea ce priveşte disponibilizările la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii şi procesul de restructurare şi reorganizare a Companiei Naţionale Poşta Română, ministrul a declarat că aşteaptă rezultatele unei analize şi apoi se vor decide paşii următori.

"Peste o săptămână vom avea la dispoziţie rezultatele unei analize a situaţiei la Poşta Română şi vom vedea care sunt paşii următori", a afirmat Vreme.

Ministrul Comunicaţiilor a mai spus că vrea să unească infrastructura de comunicaţii a Teletrans, CFR şi Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (RoEduNet), la care se poate adăuga reţeaua Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici