Wall Street a înregistrat marţi a cincea zi consecutivă de scăderi

Bursa de la New York a înregistrat marţi a cincea zi consecutivă de scăderi, iar indicele Dow Jones a consemnat cel mai amplu declin din istorie pe parcursul a cinci şedinţe, din cauza accentuării temerilor că evoluţia crizei creditelor va arunca economia SUA într-o recesiune profundă.

18 afișări
Imaginea articolului Wall Street a înregistrat marţi a cincea zi consecutivă de scăderi

Wall Street a înregistrat marţi a cincea zi consecutivă de scăderi (Imagine: Mediafax/AFP)

Preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a avertizat pieţele că riscurile care ar putea afecta creşterea economică s-au intensificat, determinând şi mai multă neîncredere din partea participanţilor la bursă, însă a semnalat că instituţia este pregătită să reducă dobânda de referinţă.

Indicele Dow Jones a scăzut cu 508,39 puncte, respectiv 5,11%, la 9.447,11 puncte. Alcătuit din acţiuni blue-chip, Dow Jones a pierdut peste 1.400 puncte în ultimele cinci şedinţe bursiere, aproape 13% din valoare.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) a căzut cu 60,66 puncte, sau 5,74%, la 996,23 puncte, marcând prima închidere sub 1.000 puncte din ultimii cinci ani. Totodată, scăderea din ultimele cinci zile este cea mai mare de la prăbuşirea din 1987 a Bursei .

Indicele Nasdaq Composite a pierdut 108,08 puncte, respectiv 5,8%, încheind la 1.754,88 puncte.

Băncile au avut, din nou, cele mai mari scăderi de pe Wall Street, iar indicele S&P al sectorului financiar s-a depreciat până la cel mai redus nivel din ultimii zece ani.

Cotaţia Bank of America s-a redus cu 26,2%, după ce compania a anunţat diminuarea dividendului aferent acestui an şi o majorare de capital de 10 miliarde de dolari, necesară pentru a face faţă pierderilor din sectorul creditelor.

"Cu toţii suntem şocaţi de viteza cu care cade piaţa, iar acum se vorbeşte de o recesiune lungă şi profundă. Cu numai o lună în urmă, mulţi considerau că recesiunea poate fi evitată", a arătat un analist american.

Chiar şi după închiderea tranzacţiilor pe Wall Street, o serie de informaţii au condus la noi scăderi. Producătorul de aluminiu Alcoa, unul dintre liderii acestei industrii la nivel global, a mai coborât cu 4,2% în tranzacţiile electronice din prelungirea şedinţei, după ce compania a anunţat că profitul pe trimestrul trei a scăzut din cauza reducerii cererii, costurilor ridicate şi deprecierii preţurilor aluminiului pe piaţa internaţională. Anterior, în timpul sesiunii, Alcoa pierduse deja 7,7%.

Scăderile de marţi de la New York urmează unei zile dominate de vânzări pe bursele lumii, determinate, potrivit traderilor, şi de dezamăgirea investitorilor, care se aşteptau ca principalele bănci centrale să orchestreze o reducere coordonată a dobânzilor de politică monetară.

Rezerva Federală a Statelor Unite şi-a asumat rolul de creditor comercial de urgenţă, în timp ce guvernele din întreaga lume au încercat să controleze efectele şi evoluţia crizei financiare.

Fed a înfiinţat un nou vehicul de finanţare comercială, care va cumpăra datorii pe termen scurt, cu dobânzi mari, sprijinind astfel piaţa datoriilor corporatiste printr-o iniţiativă care nu face parte din planul de 700 miliarde de dolari aprobat săptămâna trecută de Congres.

În acest context, acţiunile băncii Morgan Stanley s-au prăbuşit cu 40% sub nivelul de luni în timpul şedinţei, însă au închis în scădere cu 24,9% după ce un purtător de cuvânt al companiei a anunţat că vânzarea unei participaţii de 24,9% către banca japoneză Mitsubishi UFJ Financial Group se va finaliza "iminent"

Raportul dintre acţiunile în scădere şi cele în urcare pe bursa de la New York a fost, marţi, de 7 la 1.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici