Wall Street, cea mai puternică piaţă de capital din lume, închide la maxim istoric prin prisma indicilor Dow Jones, S&P500 şi Nasdaq după ce FED a semnalat că vor fi tăieri de dobândă în 2024

Wall Street, cea mai puternică piaţă de capital din lume, a închis pe 20 martie 2024 la un maxim istoric prin prisma indicilor Dow Jones (Ă1%), S&P500 (0,9%) şi Nasdaq (1,3%) după ce oficialii Rezervei Federale Americane (FED) au reiterat perspectiva a trei reduceri de dobândă în acest an.

183 afișări
Imaginea articolului Wall Street, cea mai puternică piaţă de capital din lume, închide la maxim istoric prin prisma indicilor Dow Jones, S&P500 şi Nasdaq după ce FED a semnalat că vor fi tăieri de dobândă în 2024

Publicaţia britanică Financial Times notează că oficialii Rezervei Federale a SUA au indicat miercuri că se aşteaptă în continuare să reducă ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază în acest an, un semn de încredere că inflaţia se răceşte suficient pentru a reduce costurile de împrumut.

Previziunile privind ratele, publicate de banca centrală americană, au fost făcute în condiţiile în care Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă a votat în unanimitate pentru a lăsa ratele neschimbate la nivelul maxim al ultimilor 23 de ani, între 5,25% şi 5,5%.

Cea mai recentă declaraţie a Fed înseamnă că este probabil ca dobânzile care au fost ridicate în încercarea de a înăbuşi un atac de inflaţie, pe măsură ce economia ieşea din pandemia Covid-19, să înceapă să scadă cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie.

Aşa-numitul "dot plot" al Fed a arătat că un număr tot mai mare de oficiali se coalizează în jurul opiniei că ratele vor încheia anul 2024 la 4,5 la sută până la 4,75 la sută, ceea ce echivalează cu trei reduceri de 25 de sferturi de punct, în conformitate cu dot plot-ul din decembrie.

Declaraţia de politici a Fed a fost puţin schimbată faţă de votul din ianuarie, deşi a fost eliminată o referire la o încetinire a pieţei muncii.  "Creşterile de locuri de muncă au rămas puternice, iar rata şomajului a rămas scăzută", a declarat FOMC. 

Cele mai recente proiecţii pentru acest an se aliniază în linii mari cu previziunile oficialilor din decembrie, reflectând optimismul că Fed reuşeşte în misiunea sa de a limita inflaţia.

Cu toate acestea, mai puţini membri ai comitetului anticipează mai mult de trei reduceri. În decembrie, cinci oficiali se aşteptau la patru sau mai multe reduceri de un sfert de punct în 2024. De data aceasta, doar un singur membru a făcut acest lucru. Nouă oficiali se aşteaptă acum la trei reduceri, faţă de şase în decembrie. Numărul celor care se aşteaptă la două a rămas acelaşi, la cinci.

Acţiunile au crescut, iar randamentele titlurilor de trezorerie cu scadenţă mai scurtă au scăzut după ce Fed a menţinut trei reduceri pe masă pentru 2024. Randamentul Trezoreriei pe doi ani, care se mişcă în funcţie de aşteptările privind dobânzile, a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultima săptămână.

Pieţele au evoluat în concordanţă cu previziunile Fed, reflectând o schimbare a aşteptărilor traderilor privind reducerile de dobândă din acest an, pe fondul forţei de muncă persistente de pe piaţa americană a forţei de muncă şi a semnelor de inflaţie persistentă, în special în sectorul serviciilor.

Investitorii au început anul cu şase modificări de un sfert de punct, începând cu luna martie. Înaintea votului Fed de miercuri, ei anticipau trei reduceri până la sfârşitul anului 2024, începând din iunie sau iulie.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici