Zapatero: Spania îşi poate onora la timp datoriile

Spania îşi poate plăti la timp datoriile, iar Guvernul nu va răspunde presiunii sindicatelor de a modifica programul de austeritate care vizează reducerea cheltuielilotrcu 15 miliarde de euro, a declarat premierul spaniol, Jose Luis Rodiquez Zapatero.

20 afișări
Imaginea articolului Zapatero: Spania îşi poate onora la timp datoriile

Zapatero: Spania îşi poate onora la timp datoriile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nimeni nu se poate îndoi că Spania nu este un stat puternic şi o putere economică care-şi va onora obligaţiile şi plăti datoriile", a afirmat Zapatero.

Guvernul spaniol este presat, în contextul crizei din Grecia, să reducă de urgenţă cheltuielile şi să continue reforma în domeniul muncii.

Măsurile de austeritate avute în vedere de premier prevăd, printre altele, scăderea cu 5%, în medie, în acest an, a salariilor funcţionarilor publici. În aceste condiţii, sindicatele au anunţat că pe 8 iunie vor organiza o grevă generală.

"Ştiu că sunt proteste din partea acelora care nu împărtăşesc opiniile Guvernului, însă nu ne vom modifica planurile. Trebuie să facem acest efort pentru a economisi acum, astfel încât să continue şi mâine dezvoltarea unui stat prosper", a adăugat Zapatero.

El a menţionat că reducerile aprobate joi de Guvern vor contribui la scăderea cu 1,5% a cheltuielilor sociale. Aceste costuri au urcat cu 50% din 2004, an în care Zapatero a preluat funcţia de premier.

Ajungerea la un acord în privinţa reformei în domeniul muncii va reprezenta o problemă extrem de dificilă pentru Guvern, având în vedere că va trebui asigurată siguranţa locului de muncă, aşa cum au cerut sindicatele, dar şi flexibilitate pe piaţa muncii, condiţie necesară dezvoltării afacerilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici