ZF 15 ANI: Olteanu - Capitalurile interne vor fi insuficiente pentru o reluare rapidă a creşterii economice

Investiţiile străine vor continua să fie suportul pentru o creştere economică accelerată, care să permită României să recupereze decalajele faţă de media europeană, dar formarea capitalului intern trebuie deopotrivă susţinută, afirmă viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

84 afișări
Imaginea articolului ZF 15 ANI: Olteanu - Capitalurile interne vor fi insuficiente pentru o reluare rapidă a creşterii economice

Bogdan Olteanu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Fără îndoială, capitalurile interne vor fi insuficiente pentru o reluare rapidă a creşterii economice şi o restrângere a decalajelor. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne uităm la capitalurile interne", a spus Olteanu la conferinţa "15 ani de la lansarea Ziarului Financiar", organizată la Banca Naţională a României.

Oficialul BNR a reamintit că în ultimii 20 de ani acţionarii români s-au capitalizat pe ei şi au decapitalizat companiile, chiar dacă în mod legal.

Olteanu a mai arătat că principiul "distrugerii creatoare" lăsat să funcţioneze de la primele momente ale capitalismului, prin care întreprinzătorul slab, hedonist, era scos din piaţă de întreprinzătorul înţelept, nu mai este atât de simplu în ziua de astăzi.

"În globalizarea de azi, întreprinzătorul hedonist este sursă de capital pentru alţii mai înţelepţi din Monte Carlo, din Dubai (...) Trebuie să ne îngrijim şi de capitalurile interne", a explicat Olteanu.

Oficialul BNR apreciază că industria şi serviciile au capacitatea de a scoate România din criză, fapt dovedit şi de datele de structură din contul curent al balanţei de plăţi, unde se observă creşterea exporturilor pe baza industriilor cu valoare adăugată mare, cu grad mai înalt de tehnologie. El a dat ca exemplu sectorele maşini şi utilaje şi produse chimice şi plastice.

"De asemeneam, scăderea importurilor s-a produs în acele domenii energo-intensive şi cu valoare adăugată mică", a spus Olteanu.

El a explicat că balanţa de plăţi a devenit excedentară pe fondul unor fluxuri mari din transportul internaţional de mărfuri, care va aduce în acest an un plus de peste un miliard de euro. Pe poziţia secundă ca impact pozitiv se situează serviciile informatice, de arhitectură, juridice, de consultanţă.

"Poate vedem un trend de reversare al veniturilor din servicii de consultanţă, de care probabil am avut nevoie în aceşti ani de început", a completat Olteanu.

Vuceguvrenatorul BNR a arătat că dtoria publică a României este modestă şi va deveni şi mai mică în următorii ani, după achitarea datoriilor curente. Mai mult, datorită compactului fiscal la care România a aderat, datoria publică va rămâne pe termen lung la un nivel redus. Olteanu apreciază că nici datoria privată nu se găseşte la un nivel spectaculos.

"Mă aştept să intrăm într-un nou ciclu de creştere şi care va depinde, dincolo de factorii externi de capacitatea noastră de a învăţa din greşelile trecutului", a conchis Olteanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici