ZF: Rata creditelor neperformante în sistemul bancar din România a rămas în S1/2023 sub 3%

Rata creditelor neperformante NPL a rămas în S1/2023 sub 3%, la fel ca în a doua parte a anului 2022, oscilând între 2,6% şi 2,7%. Probleme pot apărea în viitor dacă unii debitori afectaţi de preţurile mari şi creşterea dobânzilor nu mai reuşesc să plătească ratele, anunţă Ziarul Financiar.

322 afișări
Imaginea articolului ZF: Rata creditelor neperformante în sistemul bancar din România a rămas în S1/2023 sub 3%

Rata medie a creditelor neperformante (NPL - non-performing loans) în sistemul bancar românesc era la finalul primului semestru (S1) din 2023 sub nivelul de 3% din total împrumuturi, potrivit datelor BNR.

Conform celor mai recente statistici disponibile, în iunie 2023 rata de neperformanţă era de 2,65%, la fel ca la sfârşitul anului 2022.

Pe parcursul primelor şase luni din acest an rata NPL a oscilat între 2,64% şi 2,73%, cel mai ridicat nivel fiind în luna martie.

Comparativ, în primul semestru din 2022 rata de neperformanţă oscila între 3% şi 3,4% din total credite, pentru ca apoi să coboare sub pragul de 3%.

Practic, rata NPL a coborât în primul semestru din 2023 la cele mai scăzute niveluri de după anul 2009, când semnele crizei financiare mondiale precedente se simţeau pe piaţa locală. Privind retrospectiv, în 2014 rata NPL trecea de 20% din total credite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici