Zona euro a ieşit din RECESIUNE în trimestrul al doilea. Ce ţări au avut cele mai mari creşteri ale PIB

Zona euro a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, cu o creştere economică de 0,3% faţă de primele trei luni ale anului, după o perioadă de un an şi jumătate de contracţie economică, cea mai îndelungată perioadă de declin de la adoptarea monedei unice europene, în 1999.

1018 afișări
Imaginea articolului Zona euro a ieşit din RECESIUNE în trimestrul al doilea. Ce ţări au avut cele mai mari creşteri ale PIB

Zona euro a ieşit din RECESIUNE în trimestrul al doilea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Media estimărilor economiştilor indica o creştere de 0,2% în zona euro în trimestrul al doilea. În primele trei luni ale anului, PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,3% faţă de ultimul trimestru din 2012.

Cu inflaţia la 1,6% şi un şomaj record de 12,1%, situaţia economică rămâne una dificilă în Europa.

Pieţele nu au afişat o reacţie semnificativă după publicarea datelor privind PIB-ul zonei euro, potrivit Wall Street Journal.

Moneda euro este în stagnare faţă de dolar, la aproximativ 1,32 dolari pe euro, iar cotaţiile obligaţiunilor guvernamentale germane nu înregistrează variaţii semnificative, situaţie similară şi pe bursele vest-europene.

Economia zonei euro a ieşit în trimestrul al doilea din cea mai lungă recesiune înregistrată de la formarea blocului monetar, în principal datorită creşterilor înregistrate de Germania şi Franţa, pe fondul primei perioade prelungite de linişte pe pieţele financiare de la izbucnirea crizei datoriilor de stat, în urmă cu trei ani, notează Bloomberg.

Faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, economia zonei euro a scăzut cu 0,7%, potrivit Eurostat.

PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, dar a înregistrat o contracţie de 0,2% raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut.

Germania şi Franţa, cele mai mari economii europene, au înregistrat creşteri de 0,7%, respectiv 0,5% ale PIB în intervalul aprilie-iunie faţă de primul trimestru din acest an, depăşind estimările economiştilor. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, economia Germaniei a crescut cu 0,5%, iar cea franceză cu 0,3%, potrivit Eurostat.

România a înregistrat o creştere economică de 0,3% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, iar Produsul Intern Brut a urcat cu 1,2% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. În prima jumătate a anului creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Faţă de primul trimestru, cele mai solide creşteri ale PIB din UE au fost înregistrate în Germania, Cehia, Finlanda (0,7% fiecare), Lituania şi Marea Britanie (0,6%), la polul opus situându-se Cipru (-1,4%), Italia şi Olanda (-0,2%).

Datele comparabile trimestrial nu sunt disponibile pentru mai multe state, printre care şi Grecia.

Astfel, în trimestrul al doilea faţă de perioada corespunzătoare din 2012, ţările UE cu cele mai robuste rate de creştere economică sunt Letonia (4,3%), Lituania (4,1%), Estonia şi Marea Britanie (1,4% fiecare), respectiv România cu 1,2%.

Cele mai abrupte contracţii au fost înregistrate în Cipru (-5,2%), Grecia (-4,6%), Italia şi Portugalia (-2% fiecare).

Economia bulgară a scăzut cu 0,1% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, cu o creştere de 0,2% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut.

În Cehia, creşterea trimestrială de 0,7% este completată de o rată anuală de contracţie de 1,2%, iar Polonia, cea mai mare economie din blocul statelor foste comuniste, a înregistrat o expansiune economică de 0,4% faţă de primele trei luni ale anului şi o creştere de 1,1% comparativ cu intervalul aprilie-iunie 2012.

Ungaria a avut o creştere economică de 0,1% faţă de primul trimestru al anului şi de 0,2% raportat la al doilea trimestru din 2012.

Austria a înregistrat în trimestrul al doilea rate de creştere de 0,2%, atât faţă de primele trei luni din an, cât şi raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut.

Economia Belgiei a crescut cu 0,1% faţă de primul trimestru, dar a scăzut cu 0,1% comparativ cu trimestrul al doilea al lui 2012.

Spania a înregistrat o contracţie trimestrială de 0,1%, iar rata anuală de declin s-a cifrat la 1,7%.

PIB-ul Portugaliei a crescut cu 1,1% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, afişând un declin de 2% raportat la perioada similară din 2012.

Economia slovacă a crescut uc 0,3% la trimestru, cu o rată anuală de plus 0,8%.

Suedia a raportat o scădere de 0,1% a economiei în perioada aprilie-iunie faţă de primul trimestru, cu o creştere de 0,6% comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut.

În Finlanda, creşterea economică a stagnat faţă de trimestrul al doilea din 2012, dar PIB a urcat cu 0,7% raportat la perioada ianuarie-martie.

Principalii parteneri economici externi ai UE, SUA şi Japonia, au înregistrat rate trimestriale de creştere de 0,4% şi 0,6%, respectiv 1,4% şi 0,9% faţă de trimestrul al doilea al anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici