Zona euro ar putea renunţa la implicarea sectorului privat în mecanismul permanent de salvare

Liderii din zona euro discută despre renunţarea la implicarea sectorului privat în viitorul mecanism permanent de salvare, care va intra în vigoare în 2013, au declarat vineri mai mulţi oficiali europeni.

168 afișări
Imaginea articolului Zona euro ar putea renunţa la implicarea sectorului privat în mecanismul permanent de salvare

Zona euro ar putea renunţa la implicarea sectorului privat în mecanismul permanent de salvare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Discuţiile au loc în cadrul negocierilor mai largi referitoare la modificarea tratatului Uniunii Europene, pentru introducerea regulilor fiscale mai stricte cerute de Germania.

Autorităţile de la Berlin au insistat ca investitorii din sectorul privat, respectiv băncile şi companiile de asigurări, să suporte o parte din pierderile legate de salvarea Greciei de la faliment.

Statele din zona euro au convenit iniţial să includă clauze în Mecanismul European de Stabilitate (MES) care să prevadă implicarea sectorului privat.

Majoritatea statelor din uniunea monetară vor acum ca aceste clauze să fie eliminate din MES, au spus sursele.

"Franţa, Italia, Spania şi restul ţărilor periferice sunt în favoarea eliminării clauzelor, iar Germania, Finlanda şi Olanda sunt împotrivă", a spus una dintre surse.

Alţi oficiali au arătat că insistenţa Germaniei pentru menţinerea clauzelor este în scădere, dar că prevederile vor fi eliminate doar în cadrul unor negocieri mai ample referitoare la tratatul UE.

Autorităţile de la Berlin vor sprijin deplin pentru modificarea tratatului, înainte de a trece la alte domenii unde ţările membre vor concesii, au explicat sursele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici