Zona euro va avea o creştere economică moderată în acest an

Economia zonei euro va creşte într-un ritm moderat în acest an, însă relansarea economică va fi neuniformă, a declarat joi preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

13 afișări
Imaginea articolului Zona euro va avea o creştere economică moderată în acest an

Zona euro va avea o creştere economică moderată în acest an

Coordonarea şi cooperarea internaţională reprezintă cheia reformei din zona reglementării sectorului financiar, a continuat oficialul european, într-un mesaj transmis reuniunii anuale a Asociaţiei Producătorilor din Israel.

"Ne aşteptăm ca economia zonei euro să înregistreze în 2010 o creştere într-un ritm moderat. Ar trebui să adaug, însă, că procesul de relansare va fi cel mai probabil neuniform, iar prognoza este caracterizată de un grad ridicat de incertitudine", a arătat Trichet.

El a reiterat că riscurile care ameninţă perspectiva economică sunt "echilibrate, în linii mari".

Comentariile oficialului BCE sunt apropiate ca ton şi mesaj de declaraţiile făcute de el săptămna trecută, după anunţarea deciziilor de politică monetară pentru luna ianuarie.

Juergen Stark, membur în Boardul Executiv al BCE, a declarat miercuri că economia zonei euro nu va mai creşte în acest an într-un ritm atât de accelerat ca în a doua jumătate a lui 2009, însă uniunea monetară nu va intra, probabil, din nou în recesiune.

Trichet a lansat joi un apel către guvernele din zona euro, cerându-le să reducă adecvat deficitele bugetare, pentru a menţine încrederea în finanţele publice ale statelor care au adoptat moneda unică.

Relansarea economică a României şi a altor state din Europa Centrală şi de Est depinde în mare măsură şi de revenirea cererii din zona euro, principala piaţă de desfacere pentru exportatorii ţărilor foste comuniste care au aderat la Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici