COMENTARIU Adrian Onciu | Am 25 de ani, sunt sănătos şi vreau să-mi trăiesc viaţa. De ce mă forţaţi să mă vaccinez?

11853 afişări
Imaginea articolului COMENTARIU Adrian Onciu | Am 25 de ani, sunt sănătos şi vreau să-mi trăiesc viaţa. De ce mă forţaţi să mă vaccinez?

Am 25 de ani, sunt perfect sănătos şi vreau să-mi trăiesc viaţa. De ce mă forţaţi să mă vaccinez, ar putea întreba un tânăr care urmăreşte la televizor cum se străduie politicienii să-i bage pe gât paşaportul spre libertate. Chiar dacă Germania, Franţa şi însăşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-au opus introducerii documentului în alte scopuri decât medicale, lucrurile sunt departe de a fi tranşate. La presiunea unor state ca Grecia, Spania, Danemarca, Estonia, Austria, Italia sau Bulgaria, cancelarul Angela Merkel a anunţat la ultimul summit UE că ”toată lumea a fost de acord cu introducerea certificatelor de vaccinare”, dar nu şi asupra felului în care vor fi folosite.

Pentru Danemarca, Austria sau Israel temerile au dispărut demult. Şi probabil că în cazul acestor state nu au existat vreodată probleme de etică, de discriminare sau legalitate. Politicienii au băgat controversele sub preş şi au anunţat măsura segregaţionistă fără rezerve, de parcă ar fi făcut-o în calitate de reprezentanţi ai companiilor Pfizer, Moderna sau AstraZeneca. Au ameninţat că oricum vor merge pe drumul lor, chiar dacă nu va fi un consens la nivelul şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.

Aşa cum arată lucrurile astăzi, 27 februarie 2021, insistenţele statelor mai sus menţionate par a fi mai degrabă parte a unei campanii murdare de marketing în sprijinul vaccinării, decât o opţiune serioasă, demnă de luat în seamă. În ciuda tonului optimist, mai puţin de zece la sută dintre europeni au primit până acum măcar o singură doză. Iar atingerea obiectivului de 70 la sută la finele verii, potrivit declaraţiilor Ursulei von der Leyen, sună a glumă proastă.

Şi oricum, chiar în condiţiile (foarte puţin probabile) realizării acestui deziderat, rămân în picioare întrebări fundamentale legale de oportunitatea împărţirii populaţiei în vaccinaţi şi nevaccinaţi, cu facilităţi şi drepturi în plus pentru primii.

Trebuie spus încă din start că producătorii de vaccinuri nu au soluţii în cazul copiilor, vectori importanţi de transmitere a virusului. Aşa că paşaportele verzi s-ar dovedi complet inutile în sprijinul ”salvării turismului”, principalul obiectiv vizat de politicienii din Grecia, Bulgaria, Spania sau Israel. Pe urmă rămân pe dianafara problemei pacienţii cu alergii severe, cei cu boli autoimune, gravidele şi femeile care alăptează. Aceste categorii nu se pot vaccina decât cu acordul medicului curant şi ar fi excluse în mod automat de la privilegiile acordate noii pături sociale. Şi încă ceva extrem de important: specialiştii nu s-au pus de acord dacă persoanele vaccinate transmit virusul mai departe sau sunt doar purtători.

Apoi avem o chestiune de principiu şi de etică. Să presupunem prin absurd că ar rămâne nevaccinaţi doar 5 la sută dintre cetăţenii UE. Ce facem cu ei, îi tratăm ca pe sclavii lui Abraham Lincoln? Îi ridicăm statuie cancelarului Sebastian Kurz pentru că a salvat turismul post-pandemic, cu riscul ca peste 100 de ani vreo organizaţie gen BLM să-l arunce pe Kurz în apele Dunării? 

Lăsând gluma la o parte, să ne amintim cum stăteau lucrurile cu doar câteva zile în urmă. Iată ce spunea cancelarul Merkel într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung: ”Atât timp cât numărul persoanelor vaccinate încă este mult mai mic decât al celor care aşteaptă vaccinarea, statul nu trebuie să trateze diferit cele două grupuri. În plus, trebuie să se demonstreze clar dacă persoanele vaccinate nu mai sunt contagioase". Ultimul summit UE a inflamat spiritele. Iar în primă instanţă relatările jurnaliştilor de la faţa locului au dat de înţeles că Angela Merkel ar fi cedat presiunilor. Nuanţele au venit ceva mai târziu.

Franţa şi-a motivat reţinerile prin vocea ministrului Culturii, Roselyne Bachelot: "Eu mă opun în continuare unui paşaport de vaccinare, care îmi pare o atingere adusă libertăţilor. Sunt o iubitoare de libertate şi mi-ar fi greu să îmi imaginez o astfel de situaţie. Dacă se va ajunge la acest lucru, va fi un regres". Emmanuel Macron s-a declarat la rându-i împotriva unui permis care să fie condiţionat doar de vaccinare. "Dacă vom ajunge să deschidem anumite locuri, nu vom avea cum să condiţionăm accesul doar de vaccinare, mai ales că nu este disponibilă încă pentru cei tineri", a subliniat preşedintele Franţei.  

Introducerea unor privilegii ar putea duce la divizarea societăţii, spune şi ministrul de Interne al Germaniei, Horst Seehofer. În plus, încrederea în clasa politică, care până acum a exclus obligativitatea vaccinării, ar fi serios zdruncinată.

Nu neaparat pentru că ar conta în vreun fel, ci mai degrabă prin singularitatea ei de-a lungul ultimilor ani, merită amintită şi poziţia tranşantă a preşedintelui Klaus Iohannis: ”Prin introducerea noului paşaport s-ar crea un cadru de discriminare care este, pur şi simplu, inacceptabil. Eu sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare şi acest certificat va exista şi la noi, însă pentru motive medicale”.

Consiliul de etică al Germaniei, un organism independent care sfătuieşte guvernul, a recomandat să nu se acorde condiţii speciale celor imunizaţi prin vaccinare. Unul dintre principalele argumente ale Consiliului a fost că nu există dovezi cu privire la faptul că persoanele vaccinate nu pot răspândi virusul.

Deşi scopul declarat al politicienilor pro-paşaport este de a ”revigora industria de turism”, mai degrabă pare că se urmăreşte revigorarea industriei Pharma. Şi asta în condiţiile în care nu sunt deloc semne că ar suferi în vreun fel. Dimpotrivă.

De subliniat că în urmă cu aproape un an Agenţia Reuters demonta o aşa-zisă ”conspiraţie” apărută pe reţelele sociale, potrivit căreia Anthony Fauci ar fi prezis apariţia paşapoartelor de vaccinare. De altfel nu este niciun secret că amicul doctorului Fauci, filantropul Bill Gates, a avut o profeţie similară. Dovadă că de câteva luni compania Microsoft lucrează intens la tehnologia pentru implementarea noilor documente electronice.

Desigur, folosirea în scop comercial a unor pârghii la limita legii, profund imorale, nu face decât să adâncească prăpastia dintre politicieni şi o anumită parte a societăţii. Potrivit statisticilor oficiale 99% dintre decesele asociate Covid-19 provin din grupele de vârstă de peste 40 de ani (cu doar 4% în categoria 40-50 de ani). Aşadar se ridică întrebarea cu ce argument ar putea veni autorităţile pentru a convinge un tânăr de 18-40 de ani, perfect sănătos, să se vaccineze. Cât de normal ar fi să-i forţăm mâna, să-l obligăm să facă ceva împotriva voinţei sau credinţei lui, doar pentru a beneficia de dreptul de a călători, a merge la spectacole, la restaurant sau într-o sală de fitness.  

”Trebuie vaccinaţi cei mai vulnerabili, în ordinea strictă a mortalităţii, pe grupe de vârstă”, spun apăsat doctorii Octavian Voiculescu şi Mircea Iliescu, cercetători români la Cambridge, specialişti în genetică.

Constrângerea prin orice mijloace a populaţiei vulnerabile sau nevulnerabile reprezintă un abuz fără seamăn, care în eventualitatea unei implementări sub forma paşaportului de vaccinare riscă să ajungă în instanţele naţionale şi internaţionale, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Aşadar, am 25 de ani, sunt sănătos şi vreau să-mi trăiesc viaţa. De ce mă forţaţi să mă vaccinez?  

p.s. Este absolut scandalos că societatea civilă, mass-media, influencerii şi politicienii tratează fenomenul la capitolul ”diverse”, ca şi cum ar fi la fel de firesc ca mersul pe jos.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici