Comasarea Localelor şi Europarlamentarelor ar fi o tragi-comedie

Zilele astea au loc discuţii interne atât la PNL cât şi la PSD despre o posibilă comasare a alegerilor Europarlamentare, ce au loc pe 9 iunie, cu localele.

632 afișări
Imaginea articolului Comasarea Localelor şi Europarlamentarelor ar fi o tragi-comedie

Comasarea localelor şi europarlamentarelor ar fi o tragi-comedie

Ar fi o tragi-comedie dacă se întâmplă acest lucru. Pe lângă faptul că mandatele aleşilor locali se termină abia în septembrie, la alegerile Europarlamentare se poate vota oriunde... la locale se poate vota doar în localitatea de reşedinţă. Va fi un haos total.

În 2019 am fost prezent într-o secţie de votare şi atunci s-a votat la Europene şi la "celebrele" referendumuri ale lui Iohannis pe justiţie. Celebre între ghilimele că nimeni nu mai ştie nimic de ce s-a ales de ele.

Şi atunci a fost haos deoarece unele persoane doreau să voteze la referendumuri, altele nu. Erau şi cazuri în care unii votau doar la o întrebare.

Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi pe 9 iunie unde în secţiile de votare ar veni unele persoane ce au drept de vot la ambele şi unele ce au doar la o rundă din alegeri. De la coada la verificările de la tabletă la persoanele ce nu ar înţelege procedura. Nu mai spun de faptul că la unele alegeri votezi o listă şi la altele primarul cu nume şi prenume. 

În plus o organizare a alegerilor locale pe 9 iunie ar încalca reglementarea care spune că alegătorii se pot înregistra la reşedinţă cu cel puţin 6 luni înainte de alegerile locale. Acum suntem practic cu mai puţin de 6 luni, deci şi dacă ai vrea mâine să te înregistrezi nu ai putea... să votezi în iunie.

De ce vor PNL şi PSD să comaseze?

Simplu. Primarii şi organizaţiile locale ar avea un interes direct să mobilizeze electoratul lor la vot. Tradiţional la Europarlamentare prezenţa la vot e mică, iar dacă luăm exemplul anului 2019, partidele precum USR, ce au o agendă mai concentrată pe temele europene, au rezultate mai bune. Şi AUR, partid fără primari şi aleşi locali care să mobilizeze electoratul, ar fi favorizat de alegeri Europarlamentare ce se ţin separat de locale. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici