COMENTARIU Lelia Munteanu: Adevărurile lui Netanyahu

Fapt notoriu în Orientul Mijlociu, unde veştile circulă repede: în lunga sa carieră de premier, Netanyahu a sprijinit şi încurajat Hamas, străduindu-se, cu oarecare succes, să întreţină ostilitatea dintre Hamas (care controla Gaza) şi Fatah, respectiv Autoritatea Palestiniană (controlată de Fatah) din Cisiordania. Ţinându-le în dezbinare, era convins că e cea mai bună soluţie de a nu putea fi înfiinţat vreodată un stat palestinian.

1072 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Adevărurile lui Netanyahu

COMENTARIU Lelia Munteanu: Adevărurile lui Netanyahu

Am în minte, foarte vie o emisiune, difuzată la sfîrşitul lui februarie 2020. Invitat era Avigdor Lieberman, astăzi parlamentar şi lider al partidului Israel Beytenu" („Israel - Casa Noastră"), inamic înverşunat al prim-ministrului. Lieberman a deţinut varii protofolii ministeriale,  inclusiv pe cel al Apărării (2016-2018) şi anul trecut a refuzat, în termeni duri, invitaţia lui Netanyahu de a intra în Cabinetul de Război. A fost cel care a cerut imperativ, la începutul războiului din Gaza: "Definiţi victoria!". Formula e valabilă şi astăzi, în cea de-a 159-a zi.

Atunci, la sfârşitul lui februarie 2023, la Canal 12 israelian, Lieberman dezvăluia că, la începutul lunii, şeful Mossad, Yossi Cohen, şi şeful Comandamentului Armatei de Sud, Herzl Halevi (actualmente şef al Marelui Stat Major), au fost trimişi de Netanyhu într-o vizită discretă la Doha. Premierul era îngrijorat că emiratul va îngheţa ajutoarele financiare pentru Fâşia Gaza, mai precis pentru Hamas: "Atât epigptenii cât şi qatarezii sunt supăraţi pe Hamas şi urmează să rupă legăturile cu acesta. Dintr-o dată, Netanyahu apare ca avocat al Hamas, făcând presiuni asupra Qatarului şi Egiptului să continue", politica premierului echivalând cu o "predare [în mâinile] terorismului". O singură precizare ar fi de făcut: nu "dintr-o data", ci sistematic, încă de la înfiinţarea Hamas.

Din 7 octombrie, Marele Bibi şi-a schimbat discursul, în binecunoscutu-i stil. Acum declară că rolul de mediator al Qatar-ului e "problematic", şi  pentru că emiratul a... finanţat Hamas.  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici