COMENTARIU Lelia Munteanu: America - falimentul Băncii Justiţiei

Va ordona Trump Armatei să se îndepte împotriva propriului popor?

1813 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: America - falimentul Băncii Justiţiei

Sursa FOTO: cdn.wionews.com

În America încendiată de proteste, preşedintele Trump instigă din buncăr, în loc să aplaneze, şi ameninţă cu scoaterea Armatei în stradă, împotriva demonstranţilor.

Numele lui Martin Luther King e invocat tot mai des, nu doar fiindcă una dintre organizaţiile aflate în stradă, Black Lives Matter (Vieţile negrilor contează) se revendică de la visul iconicului pastor militant (asasinat în 1963).

E greu de emis judecăţi de valoare, în a cincea zi de proteste. Cum se întâmplă de obicei şi mai ales într-un an electoral, propagandele împrăştie asupra faptelor o ceaţă groasă.

Cert e că de la celebrul discurs al lui Martin Luther King, I Have a Dream, de acum aproape şase decenii nu s-a schimbat nimic. Fiecare cuvânt poate fi rostit şi acum, cu aceeaşi încărcătură:  

„Astăzi este evident că America nu şi-a îndeplinit promisiunea în privinţa cetăţenilor săi de culoare. În loc să-şi onoreze această obligaţie sfântă, America i-a dat poporului negru un cec fără acoperire, care s-a întors marcat cu ştampila <fonduri insuficiente>. Însă noi refuzăm să credem că Banca Justiţiei este falimentară. Noi refuzăm să credem că, în marile tezaure de oportunitate ale acestei naţiuni, fondurile ar fi insuficiente. Aşa că am venit să încasăm acest cec (...). Acum e vremea ridicării din din întunecata şi dezolanta vale a segregaţiei spre calea însorită a justiţiei rasiale. Acum e vremea ca naţiunea noastră să se înalţe din nisipurile mişcătoare ale injustiţiei rasiale pe stînca solidă a frăţiei (...). Nu va exista linişte, nici pace în America pînă cînd negrului nu îi vor fi acordate drepturile lui cetăţeneşti".

Valul de de proteste declanşat de asasinarea afroamericanului George Floyd, pe 25 mai, de către un poliţist, cuprinde toată ţara şi se radicalizează cu fiecare oră. Va ordona Trump Armatei să se îndrepte împotriva propriului popor? E în stare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici