COMENTARIU Lelia Munteanu: Cele 7 semne care trădează un neghiob

„Celui ce duce poporul spre dezastru nu i se îngăduie să se căiască".

3018 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Cele 7 semne care trădează un neghiob

Sursa FOTO: Wikipedia

Simplu şi pe scurt, Talmudul e un comentariu (de două milioane cinci sute de cuvinte) al Torei (cartea sfântă a evreilor, corespunzătoare Pentateuhului creştin, adică primelor cinci cărţi ale Vechiului Testament). Elie Wiesel, care a scris el însuşi o tulburătoare „Celebrare Talmudică", îl defineşte drept „capodopera inegalabilă a memoriei evreieşti".

Citez din secţiunea pildelor, Tratatul Părinţilor, care dă iudaismului dimensiunea de „monoteism etic":

„Fără învăţătură nu există moralitate. Fără moralitate nu există învăţătură. Fără înţelepciune nu există teamă de Dumnezeu. Fără teamă nu există nici înţelepciune. Fără ştiinţă nu există pricepere. Fără pricepere nu există ştiinţă. Fără pâine nu există învăţătură şi fără învăţătură nu există pâine".

„Dobândeşte un învăţător, câştigă un prieten şi judecă-l pe fiecare om după partea lui bună".

„Dacă eu nu sunt pentru mine, atunci cine să fie? Dar, dacă sunt numai pentru mine, cine sunt eu?".

„Nu te încrede în tine însuţi, până în ziua morţii. Nu-l judeca pe aproapele tău, până n-ai ajuns în situaţia lui".

„Cine e bogat? Cel ce se mulţumeşte cu ce are".

„Şapte lucruri îl trădează pe neghiob şi şapte - pe înţelept. Înţeleptul nu deschide gura în faţa celui mai mare decât el în ştiinţă sau în vârstă, nu întrerupe pe cel ce vorbeşte şi nu se repede să răspundă - întreabă la obiect şi răspunde cum se cuvine, vorbeşte mai întâi de cele dintâi şi mai apoi de cele din urmă; la ceea ce nu ştie spune nu ştiu şi mărturiseşte adevărul. Neghiobul face invers".

„Celui ce duce poporul spre dezastru nu i se îngăduie să se căiască".

„Nu spune: când voi avea timp, voi învăţa. Poate nu vei avea niciodată timp".

„Când mergi să înveţi Tora de la înţelepţi, apropie-te să le auzi vorbele, precum se apropie un om de cuptor să se încălzească. Cuvintele lor sunt ca nişte cărbuni aprinşi".

„Cel ce caută să-şi impună numele pierde renumele".

„Nu căuta favoarea celor ce sunt la putere".

„Fiţi mai bine coada leilor decât capul vulpilor".  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici